Η βρετανική κυβέρνηση δεσμεύεται να κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τον χρηματοπιστωτικό της κλάδο παγκοσμίως ανταγωνιστικό μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Τζον Γκλεν.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αλλά δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει μια συμφωνία διαζυγίου με το μπλοκ, που ο μεγαλύτερος μεμονωμένος πελάτης του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Η αβεβαιότητα για το θέμα αυτό έχει αυξηθεί καθώς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής του διαδόχου της απερχόμενης πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο Γκλεν δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει ένα «ξεκάθαρο σχέδιο» για να διατηρηθεί η παγκόσμια επιτυχία του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη.

«Θα ήταν τραγικό εάν χάναμε από λάθος το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», δήλωσε ο Γκλεν σε συνέδριο του TheCityUK. Δήλωσε πως γνωρίζει ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, γνωστός στη Βρετανία ως το Σίτι, επιθυμεί να δοθεί τέλος στο «αδιέξοδο του Brexit».

Η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, το Λουξεμβούργο και το Δουβλίνο ανταγωνίζονται να φιλοξενήσουν τις νέες εγκαταστάσεις που ανοίγουν χρηματοπιστωτικές εταιρίες, οι οποίες έχουν έδρα τους το Ηνωμένο Βασίλειο και χρειάζονται μια βάση στην ΕΕ μετά το Brexit.

Οι τραπεζίτες θεωρούν αναπόφευκτη και ουσιαστικά μονόδρομο τη μετακίνηση κάποιων θέσεων εργασίας και κάποιων δραστηριοτήτων από το Σίτι στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την όποια μελλοντική εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο Γκλεν δήλωσε ότι κανένα από αυτά τα ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα στην ΕΕ δεν μπορεί να συναγωνιστεί αυτά που έχει να προσφέρει το Λονδίνο.

Ο νέος επικεφαλής του TheCityUK Μαρκ Τάκερ δήλωσε ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι ο πιο πετυχημένος οικονομικός κλάδος της Βρετανίας, μηδενός εξαιρουμένου, και έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών το οποίο συνίσταται στο ότι είναι δύσκολο, εάν όχι αδύνατον, να τον αντιγράψει κανείς.

«Είναι αυτό που ζηλεύουν άλλες χώρες», δήλωσε ο Τάκερ, που είναι επίσης πρόεδρος της τράπεζας HSBC. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χρειάζεται να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να έχει ένα «συνεκτικό και ενωμένο μέτωπο» ούτως ώστε να γίνει κάτι περισσότερο από απλά το άθροισμα των μερών του για να μπορεί να καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα που ο κλάδος αυτός προσφέρει στην οικονομία και τις κοινότητες, δήλωσε ο Τάκερ.