Η Τεχεράνη διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν «ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό», δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη. Οι διαδηλώσεις δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη, δήλωσε ο Γάλλος πρεσβευτής. Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του, τόνισε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ. Το Ιράν να διευθετήσει τα προβλήματά του, δήλωσε ο Ρώσος.

Ειδικότερα, ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Γκολαμαλί Χουσρού δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν «ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό».

Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάχρηση της εξουσίας που διαθέτουν ως ένα μόνιμο μέλος του ΣΑ με το αίτημά τους για έκτακτη σύγκληση του ανώτερου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα συζήτησης το Ιράν.

«Είναι ατυχές ότι παρά την αντίσταση κάποιων κρατών-μελών του ΣΑ, το Συμβούλιο επέτρεψε στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση να καταχραστεί την εξουσία της για να διεξαχθεί μια συζήτηση για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητάς του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουσρού.

Σημειώνεται πως για τη σύγκληση του ΣΑ και για να προστεθεί ένα ζήτημα στην ημερησία διάταξή του απαιτούνται εννιά ψήφοι από τις συνολικά δεκαπέντε. Δεν μπορεί να ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του.

Γάλλος πρεσβευτής: Οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που συνεδριάζει απόψε για το θέμα του Ιράν, ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις σε αυτήν τη χώρα δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επικρίνοντας εμμέσως τις ΗΠΑ που ζήτησαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

«Αν και προκαλούν ανησυχία, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ιράν ενδεχομένως δεν συνιστούν καθαυτού απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» επισήμανε ο Φρανσουά Ντελάτρ.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης αυτής της κρίσης για προσωπικούς σκοπούς, κάτι που θα είχε διαμετρικά αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είναι επιθυμητό» τόνισε ο ίδιος.

Πρέσβειρα των ΗΠΑ: Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι διαβεβαίωσε ότι «η υφήλιος παρακολουθεί» όσα κάνουν οι αρχές στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

«Το ιρανικό καθεστώς περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού του» σημείωσε η Χέιλι καταγγέλλοντας τις εξοπλιστικές δαπάνες της ιρανικής κυβέρνησης σε βάρος, όπως η ίδια εκτιμά, της ευημερίας των πολιτών.

«Το μήνυμα αυτού του λαού, είναι σταματήστε να υποστηρίζετε την τρομοκρατία» τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος ζητώντας παράλληλα την αποκατάσταση του δικτύου ίντερνετ στο Ιράν.

Ρώσος πρεσβευτής: Το Ιράν να διευθετήσει τα προβλήματά του

Η Ρωσία υποστήριξε με σθένος απόψε, ενώπιον των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη θέση ότι εναπόκειται στο Ιράν «να διευθετήσει τα προβλήματά του», καταγγέλλοντας, χωρίς περιστροφές, τη στάση των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη.

«Σπαταλάτε την ενέργεια του Συμβουλίου» είπε ο Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, που ζήτησαν να διεξαχθεί η συνεδρίαση με αντικείμενο την κατάσταση στο Ιράν. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι αποχώρησε από την αίθουσα αμέσως μετά την παρέμβασή της, αφήνοντας στη θέση της την αναπληρώτριά της.

Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για «ερασιτεχνικές δικαιολογίες» που δόθηκαν για τη διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης και μίλησε για «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν».