(upd 18.45) Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Διπλάσιες ψήφους έλαβε ο Τζόνσον σε σχέση με τον Χαντ

Ο Μπόρις Τζόνσον, το πρόσωπο του δημοψηφίσματος του Brexit το 2016, έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 που έλαβε ο Τζέρεμι Χαντ, στην ψηφοφορία του Συντηρητικού κόμματος.

«Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit»

Ο Μπόρις Τζονσον υποσχέθηκε σήμερα να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου αφού επελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε ο Τζόνσον σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Μπαρνιέ: Η Ένωση έτοιμη να συνεργασθεί με τον Μπόρις Τζόνσον για ένα «συντεταγμένο Brexit»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε  ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τον επερχόμενο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αντικείμενο ένα συντεταγμένο Brexit.

«Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει καθήκοντα, ώστε να διευκολύνουμε την επικύρωσης της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε έτοιμοι επίσης να επανασυζητήσουμε την συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», δηλώνει ο Μπαρνιέ αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση  που συνοδεύει την συμφωνία διαζυγίου και είναι το μόνο κείμενο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί.  

"Θα είναι καταπληκτικός!", λέει ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον, που εξελέγη ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος στη Βρετανία και θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα είναι καταπληκτικός!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Συγχαρητήρια της καγκελαρίου Μέρκελ στον νέο πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη σήμερα τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, επιμένοντας ότι επιθυμεί τη συνέχιση μιας «στενής φιλίας» με τη Βρετανία μετά το Brexit.

«Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον και προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία. Οι δύο χώρες μας πρέπει να συνεχίσουν να ενώνονται από μια στενή φιλία», δήλωσε η Μέρκελ με ανάρτηση στο twitter.   Μέρκελ: Η Βρετανία θα παραμείνει εταίρός μας ακόμα και εκτός ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι υπενθυμίζουν το θέμα του Brexit

Εάν για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά μακράν τον ξένο ηγέτη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό, ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ένας «καταπληκτικός» πρωθυπουργός της Βρετανίας, οι Ευρωπαίοι, στις αντιδράσεις τους, επιλέγουν να υπενθυμίζουν το δύσκολο θέμα του Brexit.

  • Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «θέλει να εργαστεί (...) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου.
  • Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία εξελέγη πριν από μία εβδομάδα για να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν, μίλησε για τις «επόμενες προκλήσεις». «Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε μια καλή σχέση, καθώς πρέπει να επιτύχουμε κάτι καλό για τους πολίτες στην Ευρώπη και τη Βρετανία».
  • Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως «επιθυμεί διακαώς να μπορέσει να εργαστεί το συντομότερο με εκείνον (τον Μπόρις Τζόνσον), όχι μονάχα στα ευρωπαϊκά θέματα που είναι δικά μας και στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που σχετίζονται με το Brexit, αλλά επίσης στα διεθνή θέματα που αποτελούν καθημερινότητά μας και στα οποία βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς», αναφέροντας κυρίως το Ιράν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν συγχαίρει τον Μπόρις Τζόνσον για τη νίκη του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές των Συντηρητικών που τον φέρνει στην ηγεσία του κόμματος και κατά συνέπεια και στην πρωθυπουργία της Βρετανίας. Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ερντογάν ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Τζόνσον στα πρωθυπουργικά καθήκοντά του, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Anadolu.

"Συγχαίρω τον Μπόρις Τζόνσον που αναδείχθηκε 77ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και του εύχομαι επιτυχία στη νέα θέση του", έγραψε. "Πιστεύω ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναπτυχθούν περαιτέρω σε αυτήν τη νέα εποχή", πρόσθεσε.

Moody's: Η ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία αυξάνει τις πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Η Βρετανία είναι πιθανότερο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία αφού ο Μπόρις Τζόνσον επελέγη να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία, όπως ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου ακόμα κι αν αυτό σημαίνει έξοδο χωρίς συμφωνία.

«Με την εκλογή του κ. Τζόνσον, η πιθανότητα ενός βιώσιμου συμβιβασμού φαίνεται τώρα χαμηλότερη σε σχέση με πριν», δήλωσε ο Κόλιν Έλις, γενικός διευθυντής πιστοληπτικής στρατηγικής στον οίκο Moody’s. Πρόσθεσε ότι ο διεθνής οίκος διατηρεί την άποψη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι ‘πιστωτικά αρνητικό’ (credit negative) γεγονός.

Η Goldman Sachs αναθεωρεί ανοδικά τις πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συμφωνία ύστερα από την εκλογή του Τζόνσον

Η Goldman Sachs αύξησε σήμερα τις εκτιμήσεις της για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία στο 20% από το 15%, λέγοντας ότι το 'εμπόδιο' για να αποτραπεί ένα σκληρό Brexit θα είναι μεγαλύτερο ύστερα από την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργού.

«Θα υπάρξει μικρότερη ανοχή για μια ακόμα μακρά παράταση του Άρθρου 50, με την υπομονή να εξαντλείται τόσο στο Γουεστμίνστερ όσο και στις Βρυξέλλες», έγραψαν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της τράπεζας ανέφεραν ότι εκτιμούν πως είναι στο 35% έναντι 40% προηγουμένως οι πιθανότητες να μην συμβεί το Brexit. Ωστόσο, οι πιθανότητες να υπάρξει μια συμφωνία για το Brexit ύστερα από διαπραγμάτευση παρέμειναν σταθερές στο 45%.

Ο υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπέρμαχος του Brexit που υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, θα αντικαταστήσει την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία καθώς κέρδισε την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Η νίκη του οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου.

Η Μέι θα αποχωρήσει από τη θέση της αύριο Τετάρτη αφού θα μεταβεί στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να δει τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα διορίσει επισήμως τον Τζόνσον πριν πάει στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο 55χρονος Τζόνσον δήλωσε ότι το σύνθημα της εκστρατείας του για την ηγεσία ήταν να «εκπληρωθεί το Brexit, να ενωθεί η χώρα και να ηττηθεί (ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος) Τζέρεμι Κόρμπιν – και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε».

Το αποτέλεσμα είναι μια θεαματική νίκη για έναν από τους πιο εκκεντρικούς πολιτικούς της Βρετανίας και τοποθετεί έναν δημόσια δηλωμένο υποστηρικτή του Brexit επικεφαλής της κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016.

Αλλά ο Τζόνσον -γνωστός για τη φιλοδοξία του, τα ακατάστατα ξανθά μαλλιά του, τον τρόπο που αγορεύει και τις ελλιπείς γνώσεις του σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της πολιτικής- αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια από τις πλέον ταραχώδεις συγκυρίες στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit αποκάλυψε ένα Ηνωμένο Βασίλειο που ήταν διχασμένο για πολύ περισσότερα πράγματα απ' ό,τι απλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και οδήγησε σε μια ‘εσωτερική' αναζήτηση σχεδόν για τα πάντα, από την απόσχιση επαρχιών της χώρας και τη μετανάστευση έως τον καπιταλισμό, την κληρονομιά της αυτοκρατορίας και τον σύγχρονο χαρακτήρα της Βρετανίας. Το Brexit, που έχει ήδη ανατρέψει δύο Συντηρητικούς πρωθυπουργούς, θα κυριαρχήσει.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία διαζυγίου για το Brexit με την ΕΕ για να εξασφαλίσει μια ομαλή έξοδο από την ΕΕ πριν τις 31 Οκτωβρίου. Αλλά εάν το μπλοκ αρνηθεί, όπως επιμένει ότι θα κάνει, έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει ούτως η άλλως την ήμερα του Χάλοουϊν.

Είναι ένα βήμα που πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει κύματα σοκ στις παγκόσμιες αγορές και θα βυθίσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση, ακόμα και στο χάος.

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποδυνάμωνε επίσης τη θέση του Λονδίνου ως κυρίαρχου διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, ενώ θα προκαλούσε αναταραχή στην οικονομία.

Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και χρειάζονται στη στήριξη των 10 βουλευτών του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) για να κυβερνήσουν.

Ακόμα και έτσι, η πλειοψηφία είναι ισχνή –και κάποιοι βουλευτές έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση, ένα βήμα που πιθανώς θα επιδείνωνε την πολιτική κρίση της Βρετανίας και θα οδηγούσε σε εκλογές.

‘ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΠΟΡΙΣ’  

Η άνοδος του Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον, που συχνά αποκαλείται απλά ‘Μπόρις’ ή ‘Μπότζο’, στην κορυφή της βρετανικής πολιτικής είναι η μεγαλύτερη στροφή μέχρι στιγμής στην καριέρα του, που τον οδήγησε από τη δημοσιογραφία στην ακροσφαλή πολιτική διπλωματία της βρετανικής κρίσης του Brexit.

Αφού μπήκε στην πολιτική, αποπέμφθηκε από την ομάδα πολιτικής του Συντηρητικού κόμματος ενώ ήταν στην αντιπολίτευση καθώς είπε ψέματα για μια εξωσυζυγική σχέση.

Ωστόσο, η κάποιες φορές χαώδης εμφάνισή του και ο αφοπλιστικός αυτοσαρκασμός του τού επέτρεψαν να επιβιώσει τόσο από γκάφες όσο και από σκάνδαλα. Υπηρέτησε για δύο θητείες ως δήμαρχος του Λονδίνου, από το 2008 έως το 2016.

Το 2016, έγινε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, η οποία επικράτησε στο δημοψήφισμα με ποσοστό 52% έναντι 48% της καμπάνιας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

«Γνωρίζω ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αμφισβητήσουν τη σοφία της απόφασής σας και ίσως υπάρχουν ακόμα κάποιοι εδώ που συνεχίζουν να αναρωτιούνται τι ακριβώς έκαναν», δήλωσε σήμερα ο Τζόνσον στα μέλη του κόμματός του στο συνεδριακό κέντρο Queen Elizabeth απέναντι από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Απλά θα σας επισημάνω ότι κανένα κόμμα δεν έχει μονοπώλιο στη σοφία», δήλωσε. «Φαίνεστε φοβισμένοι; Νιώθετε φοβισμένοι; Εμένα δεν μου φαίνεστε καθόλου φοβισμένοι».

Η ανέλιξη του Μπόρις Τζόνσον μέχρι την Ντάουνιγκ Στριτ, μία διαδρομή καθόλου συμβατική

Τα ανέκδοτα που συνόδευσαν την διαδρομή του επόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, 55 ετών, τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν εμπόδισαν καθόλου την ανέλιξή του μέχρι την Ντάουνινγκ Στριτ.

Διπλωματική γκάφα

Ο Μπόρις Τζόνσον, έχει τεθεί επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας μόλις πριν από έναν χρόνο όταν, στο τέλος του 2017, διαπράττει διπλωματική γκάφα στην υπόθεση της Ναζαντίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ, της ιρανο-βρετανίδας που κρατείται στο Ιράν κατηγορούμενη ότι συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά του ισλαμικού καθεστώτος.

Ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Ναζαντίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ εκπαίδευε δημοσιογράφους την στιγμή της σύλληψής της τον Απρίλιο 2016, τροφοδοτώντας τις κατηγορίες του καθεστώτος της Τεχεράνης, την ώρα που η οικογένειά της επέμενε ότι βρισκόταν σε διακοπές.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανασκευάζει τελικά τις δηλώσεις του. Ομως δεν γλιτώνει τις προτροπές για παραίτηση.

Η μασκότ του δημοψηφίσματος

Το σλόγκαν είναι γραμμένο με μεγάλα γράμματα στο λεωφορείο με το οποίο αλωνίζει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016: «Στέλνουμε 350 εκατομμύρια λίρες κάθε εβδομάδα στην ΕΕ, καλύτερα ας χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ μας», το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρόκειται για έναν «λογικό» υπολογισμό, σύμφωνα με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιμένει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωη θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο του χρημάτων του.

Μόνο που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το κονδύλι του Λονδίνου προς τις Βρυξέλλες ανέρχεται σε 135 εκατομμύρια λίρες εβδομαδιαίως, ανάμεσα στο 2010 και το 2014, 2,5 φορές λιγότερο από όσο ισχυρίζεται ο BoJo.

Ο λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, τενόρος του Brexit, θα αναφερθεί μιλώντας για το ζήτημα σε «σφάλμα της εκστρατείας».

Οι αριθμητικοί υπολογισμοί θα στοιχίσουν στον Μπόρις Τζόνσον δίωξη για ψευδή δήλωση, αλλά τελικά θα υπερισχύσει το επιχείρημα της υπεράσπισής του ότι επρόκειτο για δίωξη για «πολιτικούς λόγους».

Το τρύπιο πανέρι της ανθισμένης γέφυρας του Τάμεση

Η ιδέα ήταν ελκυστική: κατασκευή μίας γέφυρας-κήπου στον Τάμεση, 366 μέτρα γεμάτα δένδρα και λουλούδια. Ο Μπόρις Τζόνσον υπόσχεται το 2014 από την θέση του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας «μία όαση ηρεμίας» στη καρδιά του Λονδίνου.

Όμως, η χρηματοδότηση του έργου το οδηγεί στον θάνατο. Αρχικά παρουσιάσθηκε από τον Μπόρις Τζόνσον ως «δώρο» προς τους Λονδρέζους που επρόκειτο να κατασκευασθεί με την βοήθεια ιδιωτικών πόρων. Το σχέδιο κόστισε τελικά δεκάδες εκατομμύρια λίρες στου ςβρετανούς φορολογούμενους. Ο διάδοχός του, ο Σαντίκ Καν, υπέγραψε το πιστοποιητικό θανάτου.

Σεξ, ψέματα και πολιτική

«Χαζομάρες», απαντά ο Μπόρις Τζόνσον το 2004 όταν τον ρωτούν για μία εξωσυζυγική σχέση με την Πετρονέλα Γουάιατ, δημοσιογράφο του Spectator, όταν εκείνος είναι διευθυντής του περιοδικού.

Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκείνη την εποχή μία από τις μεγάλες ελπίδες των Τόρις.

Αλλοίμονο! Η μητέρα της Πετρονέλα, η λαίδη Γουάιατ, αποκαλύπτει ότι η κόρη της έμεινε έγκυος και αναγκάσθηκε να κάνει άμβλωση. Συλληφθείς ψευδόμενος, ο Μπόρις Τζόνσον απομπέπεται από την ηγεσία των Τόρις.

«Οι μέρες του στην πολιτική δεν είναι τελειωμένες», θα πει ένας εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος.

Η παραπομπή που δεν υπήρχε

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Colin Lucas, ο βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙ «έζησε ακόλαστο βίο μαζί με τον νεαρό προστατευόμενο του Πιρς Γκάβεστον», σε ένα ανάκτορο κτισμένο το 1325.

Αυτή η παραπομπή, η οποία δημοσιεύθηκε το 1988 σε άρθρο που υπογράφεται από τον Μπόρις Τζόνσον όταν ήταν πρωτάρης δημοσιογράφος στους Times παρουσιάζει δύο προβλήματα:

1/ Ο Γκάβεστον εκτελέσθηκε το 1312. Δύσκολο να βρεθεί σε ένα ανάκτορο που κτίσθηκε 13 χρόνια αργότερα.

2/ Ο καθηγητής Λούκας δεν έχει διατυπώσει ποτέ αυτήν την φράση.

Οι Times απολύουν τον Μπόρις Τζόνσον για την επινόηση της παραπομπής και για το ότι το αρνήθηκε.

Ομως ο BoJo, ατάραχος, προσλαμβάνεται από την Τelegraph και βρίσκεται ανταποκριτής στις Βρυξέλλες. Εκεί ανάμεσα σε τερατολογίες και χωρατά, εξασφαλίζει την κάλυψη της δραστηριότητας των ευρωπαϊκών θεσμών ενδιαφερόμενος για θέματα όπως το μέγεθος του λουκάνικων ή οι τουαλέτες της Κομισιόν.