(upd 18:36) Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης σχετικά με το Ιράν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ διαχώρισε τη θέση του. Νέα διαδήλωση, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Μπαγιόν, αυτή τη φορά «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν .

Οι ηγέτες της G7 που συναντώνται στη Μπιαρίτς της Γαλλίας συμφώνησαν «να ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες κρίσεις με τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε από την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου το 2014, όμως τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν σε αυτή, όπως δήλωσε διπλωματική πηγή.

Οι επτά ηγέτες συμφώνησαν στη θέση αυτή κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχαν χθες Σάββατο, πρόσθεσε η πηγή.

Εξάλλου η G7 θα «επιφορτίσει» τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν «να συνομιλήσει και να απευθύνει μήνυμα προς το Ιράν», επεσήμανε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ως πρόεδρος της G7, ο πρόεδρος όντως επιφορτίστηκε να συζητήσει και να στείλει μήνυμα στις ιρανικές αρχές, βάσει των συνομιλιών που είχαμε χθες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη γαλλική πηγή, προτεραιότητα παραμένει να μην καταφέρει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Κόλπο.

Στη Μπαγιόν πραγματοποιήθηκε "η πορεία των φωτογραφιών" του προέδρου Μακρόν που έχουν κλαπεί από πολλά δημαρχεία της χώρας

Νέα διαδήλωση, η τρίτη μέσα σε δύο ημέρες, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Μπαγιόν, κοντά στη Μπιαρίτς όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της G7, με τη συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών, αυτή τη φορά «για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη», οι οποίοι κρατούσαν φωτογραφίες του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έχουν κατεβάσει εδώ και μήνες από δημαρχεία σε όλη τη χώρα.

Με το σύνθημα «Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη: Μακρόν παραιτήσου, ας τον κατεβάσουμε!», η «πορεία των φωτογραφιών» διοργανώθηκε από τα οικολογικά και εναλλακτικά κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi – τα δύο τελευταία είναι βασκικά. Οι διοργανωτές τονίζουν ότι πρόκειται για μια «100% μη βίαιη και με ξεσκέπαστα πρόσωπα» διαδήλωση.

Στους στενούς δρόμους της Μπιαρίτς ακτιβιστές κρατώντας φωτογραφίες του Μακρόν, με τα κεφάλια κατεβασμένα, φώναζαν «είμαστε πιο ζεστοί από το κλίμα» ή «και ένα και δύο και τρεις βαθμοί (Κελσίου), είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Πολλοί κρατούσαν επίσης πακέτα τα οποία έμοιαζαν να περιέχουν φωτογραφία του Γάλλου προέδρου και στα οποία είχαν γράψει στα γαλλικά, Τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα βάσκικα «Κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη, πού είναι ο Μακρόν;».

Την Παρασκευή το πρωί, μία ημέρα πριν την έναρξη της G7 άλλη μία φωτογραφία του Μακρόν εκλάπη από το δημαρχείο του μικρού χωριού Ιρισαρί στη χώρα των Βάσκων.

Σύμφωνα με οργανώσεις, πρόκειται για τη 128η φωτογραφία του Γάλλου προέδρου που έχουν αφαιρέσει ακτιβιστές από διάφορα δημαρχεία στη Γαλλία από τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο των «μη βίαιων ενεργειών κοινωνικής ανυπακοής», την ευθύνη για τις οποίες έχουν αναλάβει τα κινήματα ANV COP 21, Alternatiba και Bizi. Εξαιτίας των ενεργειών αυτών έχουν ταθεί υπό κράτηση 93 ακτιβιστές.

Ο Μακρόν λέει ότι η  G7 συμφώνησε στην ανάληψη κοινή δράσης για την αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης σχετικά με το Ιράν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη.

"Συμφωνήσαμε στο τι θέλουμε να πούμε από κοινού στο Ιράν. Υπάρχει ένα μήνυμα από την Ομάδα των Επτά σχετικά με τους στόχους μας και το γεγονός ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί είναι σημαντικό και κάτι που βοηθάει στην αποφυγή της διάστασης απόψεων που τελικά αποδυναμώνει όλους μας. Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε μια σύγκρουση, ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαίτερα σαφής σε αυτό το ζήτημα", δήλωσε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ο Τραμπ διαχωρίζει τη θέση του για το Ιράν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν έλαβε επίσημη εντολή από τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά να μεταφέρει μηνύματα στο Ιράν, αλλά ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με την Τεχεράνη μέσα στις επόμενες εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης έπειτα από δήλωση του προέδρου Τραμπ ότι δεν έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος κανέναν για να μεταφέρει κάποιο μήνυμα στις ιρανικές αρχές.

"Είχαμε χθες μια συζήτηση για το Ιράν που μας επέτρεψε να καταλήξουμε σε δύο κοινές κατευθύνσεις: κανένα μέλος της G7 δεν θέλει να αποκτήσει το Ιράν πυρηνική βόμβα και όλα τα μέλη της Ομάδας είναι βαθιά δεσμευμένα ως προς τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή", είπε ο Μακρόν και πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έλαβαν πρωτοβουλίες για το Ιράν.

"Αλλά δεν υπάρχει κάποια επίσημη εντολή που να δόθηκε από την G7 επομένως υπάρχουν πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν να λαμβάνονται για να επιτύχουμε αυτούς τους δύο στόχους", είπε ο ίδιος έπειτα από νωρίτερη δήλωση μιας πηγής της γαλλικής προεδρίας σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφώνησαν να συνομιλήσει ο Μακρόν με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο.

Και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ότι η G7 έχει συμφωνήσει στην ανάληψη κοινής δράσης σε σχέση με το Ιράν.

Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ομάδας συμφώνησαν να προχωρήσει ο Μακρόν σε συνομιλίες με το Ιράν και να του μεταφέρει μηνύματα από τη σύνοδο μετά τις συνομιλίες που είχαν οι ηγέτες της G7 για το Ιράν χθες το απόγευμα.

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη του τις γαλλικές προσπάθειες διαμεσολάβησης στο Ιράν δηλώνοντας χαρούμενος που ο Μακρόν θέλει να προσεγγίσει την Τεχεράνη για να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά ότι ο ίδιος θα συνεχίσει με τις δικές του πρωτοβουλίες.

Ο Τραμπ, ο οποίος ακολουθεί μια πολιτική ύψιστης πίεσης στο Ιράν, αναδιπλώθηκε. Ερωτηθείς αν υπέγραψε κάποια ανακοίνωση για να μεταφέρει ο Μακρόν στο Ιράν εκ μέρους της Ομάδας, ο Τραμπ απάντησε: "Δεν το συζήτησα αυτό, όχι, δεν το συζήτησα" και πρόσθεσε ότι ο Μακρόν και ο Άμπε είναι ελεύθεροι να συνομιλήσουν με το Ιράν.

"Θα κάνουμε τις δικές μας κινήσεις, αλλά ξέρετε, δεν μπορώ να εμποδίσω τους ανθρώπους από το να συνομιλούν. Αν θέλουν να συνομιλούν, μπορούν".

Μακρόν: Οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφώνησαν να βοηθήσουν το συντομότερο δυνατόν τις χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αμαζονία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) συμφώνησαν όλοι ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

"Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις", είπε στους δημοσιογράφους ο οικοδεσπότης της συνόδου στην Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν "διάφορες οπτικές" μεταξύ των ηγετών "επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζόνίας", που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία, είπε ο Μακρόν.

"Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση", προειδοποίησε ο ίδιος.