Διεθνείς αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η εισβολή της Τουρκίας στα βόρεια σύνορα της Συρίας, προκαλώντας ταυτόχρονα ανησυχία για την τύχη των Κούρδων, αλλά και χιλιάδων αμάχων. Ο ΟΗΕ ετοιμάζεται για βοήθεια, ο Τραμπ επικαλείται "δεσμεύσεις" της Τουρκίας, η Ρωσία συνεχίζει να συνομιλεί με την Άγκυρα και η Αίγυπτος απευθύνει δριμύ κατηγορώ.

 

Έντονη ανησυχία Γ.Γ. Γκουτέρες για την τουρκική εισβολή/Έτοιμος ο ΟΗΕ να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια

Την «έντονη ανησυχία» του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως «η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

«Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές θα πρέπει να προστατευτούν», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον συριακό πόλεμο».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χαγκ, συμπλήρωσε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για μια ανθρωπιστική απόκριση στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Ντόναλντ Τραμπ: "Κακή ιδέα" η επίθεση στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι "κακή ιδέα", την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα" αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

"Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση".

Σλούτσκι: Η Ρωσία θα συνεχίσει τη διακοινοβουλευτική συνεργασία με την Τουρκία

Η Ρωσία δεν πρόκειται να διακόψει την διακοινοβουλευτική συνεργασία με την Τουρκία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι.

«Το πλαίσιο αυτής της επιχείρησης θα γίνει αντιληπτό τις αμέσως επόμενες ώρες» δήλωσε ο Σλούτσκι και προσέθεσε ότι «όταν κάποιος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε, το να κλείσουμε απλώς τις πόρτες, σημαίνει ότι παύουμε να υπάρχουμε ως παράγοντας επιρροής σε μια κατάσταση με την οποία δεν συμφωνούμε». «Γι' αυτόν τον λόγο – συνέχισε ο Σλούτσκι- με κανένα τρόπο δεν μπορεί να γίνει λόγος για την οποιαδήποτε διακοπή της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με την Μεγάλη Εθνική Συνέλευση της Τουρκίας». Ο Σλούτσκι είπε ότι ενδεχομένως κάποιες εκδηλώσεις να μετατεθούν, αλλά γενικά οι επαφές μεταξύ των κοινοβουλευτικών θα διατηρηθούν τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και «σε όλα τα πολυάριθμα επίπεδα».

Ο Σλούτσκι παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Τουρκία στην Συρία, να την απομακρύνει περισσότερο από τις ΗΠΑ. «Οι προηγούμενες επιχειρήσεις προκάλεσαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας. Όμως τώρα, ας είμαστε εγκρατείς σε κάποιες απόλυτες προβλέψεις, λαμβάνοντας υπ' όψιν το ότι κάθε στρατιωτική επιχείρηση και οι εκτιμήσεις γι αυτήν, είναι μια εξαιρετικά λεπτή υπόθεση», ανάφερε ο Σλούτσκι

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Vedomosti, εκτιμάται ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην βόρειο Συρία θα διαρκέσει ακόμη μερικές ημέρες και δεν μπορεί να συνεχισθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι σ’ ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 13 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ως εκ τούτου , σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ήθελε να δείξει στον συνομιλητή του πόσο αποτελεσματική ήταν η επιχείρηση αυτή.

Δριμύ κατηγορώ της Αιγύπτου για την τουρκική εισβολή. Ζητά έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

Το Κάιρο καταδίκασε την τουρκική εισβολή στην βορειοανατολική Συρία, χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια», ζητώντας παράλληλα την έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου.

«Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική επιθετικότητα στη συριακή επικράτεια», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογράμμισε πως η επίθεση «συνιστά μια απαράδεκτη και θρασύτατη επιθετική ενέργεια στην κυριαρχία ενός αδελφού αραβικού κράτους».

Οι Κούρδοι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος,λόγω της τουρκικής εισβολής

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς η Τουρκία εξαπέλυσε μια στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσαν σήμερα δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή.

«Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα», τόνισε μια κουρδική στρατιωτική πηγή.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσουν την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία.

Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του ΙΚ, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.