Τα δύο κόμματα των Πρασίνων της Ελβετίας αύξησαν τη δύναμή τους στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, ενώ όλοι οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί παρουσιάζουν πτώση, σύμφωνα με την πρώτη πρόβλεψη των αποτελεσμάτων για την Κάτω Βουλή.

 

Το λαϊκιστικό, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) αναμένεται ότι θα χάσει 3,1% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015, όμως θα παραμείνει το ισχυρότερο κόμμα, με ποσοστό 26,3%, σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση SRG.

Το ποσοστό του αριστερού κόμματος των Πρασίνων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12,7% (+5,6%) ενώ το ποσοστό των κεντροδεξιών Φιλελεύθερων Πρασίνων (GLP) θα κυμανθεί γύρω στο 7,6% (+3%).

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι (FDP) καταγράφουν απώλειες αλλά παραμένουν στη δεύτερη και την τρίτη θέση με ποσοστά 16,5% και 15,2% αντίστοιχα. Από την άλλη, το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CVP) διατηρεί τη δύναμή του στα ίδια ποσοστά με το 2015 όμως πέφτει στην πέμπτη θέση, πίσω από τους Πράσινους.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο Πράσινο Κόμμα θα συγκεντρώσουον από κοινού ποσοστό άνω του 20%, αν ξεπεράσουν τις πολιτικές διαφορές τους και αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Δυνητικά, μπορούν να διεκδικήσουν μία έδρα στην επταμελή κυβέρνηση.

Τα χαρτοφυλάκια κατανέμονται σχεδόν με τον ίδιο τρόπο από το 1959 μεταξύη των τεσσάρων πρώτων κομμάτων (SVP, SP, FDP και CVP): δύο έδρες για τα τρία πρώτα κόμματα και μία για το τέταρτο.

Το αποτέλεσμα αυτό "σαφώς υπερβαίνει τις προσδοκίες μας. Βλέπουμε με πολύ μεγάλη χαρά ότι οι κινητοποιήσεις στους δρόμους μεταφέρθηκαν επίσης στις κάλπες. Οδηγούμαστε σε ιστορικό ποσοστό", είπε η αντιπρόεδρος των Πρασίνων, Λίζα Ματσόνε.