Την αποκλειστική ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίλυση του κυπριακού και μάλιστα λόγω του ότι είναι «κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους-μέλους της ΕΕ», επέρριψε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι ο οποίος μετέβη στα κατεχόμενα για τη χθεσινή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Ο Φ. Οκτάι είχε συναντήσεις με τον «πρόεδρο» της βουλής των κατεχομένων, Τεμπερουκέν Ολουτζάι και τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε πως η Toυρκία και οι Τουρκοκύπριοι άδραξαν όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του κυπριακού, ωστόσο η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, επειδή «είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ».

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντοτε το κατοχικό καθεστώς, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά θα επιζητεί τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την πρόταση της τ/κ πλευράς για σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία, όπως είπε, απερρίφθη από τους Ε/κ και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρητικές και σεισμικές δραστηριότητες. Και το Γιαβούζ και το Φατίχ θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, ανέφερε. «Η διεθνής κοινότητα θα δει ότι δεν θα μας επηρεάσουν διεθνείς απειλητικές αποφάσεις και η Τουρκία δεν θα αφήσει κανέναν να παραβιάσει τα συμφέροντα των Τ/κ», επεσήμανε.

Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως παραμένουν ανοικτοί στην ιδέα του χώρου κοινής συμβίωσης στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των πόρων και στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι δεν καλωσορίζουν διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ