Ολομέτωπη επίθεση της Τουρκίας κατά της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη, με απανωτές και αποκαλυπτικές των προθέσεών τους συνάμα δηλώσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Παίζουν και πιέζουν με κάθε τρόπο οι Τούρκοι, σε όλα τα μέτωπα και την Ελλάδα και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και γειτονικά της κράτη στη Μ.Ανατολή.

Επιθετικός, αφού η τακτική αυτή του φέρνει κέρδη σε όλα τα επίπεδα, αλλά και λαλίστατος και κάθε άλλο "απομονωμένος", όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Και τι διαμηνύει πρωτίστως; Θα μείνουμε στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο!!! Δεν κρύβει τίποτα, δηλαδή! Όλα για όλα. Εμείς, που είμαστε, άραγε; Σίγουρα εκτός διάσκεψης του Βερολίνου, όπου θα αλωνίζει μόνος...

Επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και της ελληνικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η παρουσία του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού υπονομεύουν τις προσπάθειες για ειρήνη στη Λιβύη.

«Προσκαλώντας τον Χάφταρ στην Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ελληνική εθνική ατζέντα, οι Έλληνες σαμποτάρουν τις προσπάθειες για την ειρήνη στην Λιβύη. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες φίλους μας ότι αυτές οι άκαρπες προσπάθειες είναι μάταιες», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε μήνυμα στο Twitter.

Νωρίτερα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη λιβυκή κρίση, προφανέστατα σε μία ακόμα προσπάθεια να επηρεάσει τις εργασίες της υπέρ των συμφερόντων της χώρας του, παρά τη γενικότερη κατακραυγή και σκληρή κριτική εναντίον του.

Συγκεκριμένα σε ομιλία του, κατα τη διάρκεια εγκαινίων του μετρό στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη, μέχρι να εδραιωθούν τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της νόμιμης κυβένησης του λαού της Λιβύης με τον οποίο έχουμε σχέσεις 500 ετών».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν δημοσίευσε άρθρο στο Politico, αναφερόμενος στις θέσεις της χώρας του για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

«Η κυβέρνηση της Λιβύης η οποία είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, τα τελευταία χρόνια δέχεται επιθέσεις από τον βαρώνο του πολέμου Χαλίφα Χάφταρ. Η ένοπλη οργάνωση του Χάφταρ θέλει να κάνει πραξικόπημα στη χώρα και λαμβάνει βοήθεια από αντιδημοκρατικά κράτη όπως την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Γαλλία για τη στήριξη που παρέχει στον Χάφταρ και τόνισε πως «η Γερμανία η οποία υποστηρίζει την διπλωματία και την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης θα φιλοξενήσει το Συνέδριο Ειρήνης στο Βερολίνο. Αντιθέτως η Γαλλία βρίσκεται δίπλα στον Χάφταρ και απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως «η πιθανότητα της μη υποστήριξης της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη θα είναι προδοσία προς τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρώπης όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα είναι ιστορικό λάθος να παρατήσουν τη Λιβύη σε έναν “βαρώνο πολέμου”».