Το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για εκσυγχρονισμό των οικονομικών σχέσεών τους με την Τουρκία στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε., τόνισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν οι διαφορές με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Μιλήσαμε για τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό. Ειδικά η γερμανική οικονομία, έχει μεγάλο ενδιαφέρον οι οικονομικές σχέσεις, κυρίως στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην αρχική της τοποθέτηση κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και τόνισε ότι η Γερμανία θέλει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο θέμα. «Αυτό σημαίνει όμως, ότι κάποια θέματα - αναφέρω μόνο ενδεικτικά «Κύπρος» και «Ελλάδα» - πρέπει να τα συζητήσουμε και πάλι διμερώς, διότι βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαζόμαστε πάντα ομοφωνία, εάν πρόκειται να κάνουμε περαιτέρω βήματα σε σχέση με την συνεργασία με την Τουρκία», προσέθεσε.

Απαντώντας κατόπιν σε σχετική ερώτηση, η καγκελάριος επανέλαβε ότι επιχειρήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας ευελπιστούν να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την Τελωνειακή Ένωση. «Πρέπει μόνο να επεξεργαστούμε ακόμη τις περιφερειακές εντάσεις. Υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Κύπρο. Εάν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα στην Ε.Ε., πρέπει πάντα όλες οι χώρες να είναι σύμφωνες. Θα συνεχίσουμε όμως να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό ώστε να επιτύχουμε πρόοδο - ει δυνατόν κατά την προεδρία μας» κατέληξε η καγκελάριος.

Σύρια, Λιβύη, προσφυγικό και οικονομικές σχέσεις στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Ερντογάν

Η κατάσταση στην Συρία και στην Λιβύη, το προσφυγικό και οι οικονομικές σχέσεις αποτέλεσαν τα βασικά σημεία των συνομιλιών της Καγκελαρίου 'Αγγελα Μέρκελ με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Αναφερόμενη στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η κυρία Μέρκελ έκανε κατ΄επανάληψη λόγο για συμφωνία σε 55 σημεία, για να την διορθώσει ο κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι ο Στρατάρχης Χάφταρ δεν έχει υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης. «Νομίζω ότι υπάρχει μια παρανόηση, δεν έχει υπογράψει κάτι», επανήλθε η Καγκελάριος διευκρινίζοντας ότι ο Στρατάρχης συμφώνησε στην προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και για τον σχηματισμό επιτροπής 5+5, η οποία θα την προωθήσει.

Αναφερόμενη στο προσφυγικό η γερμανίδα Καγκελάριος χαρακτήρισε «αξιοσημείωτη» την συνεισφορά της Τουρκίας, ευχαρίστησε τον κ. Ερντογάν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να δώσει απευθείας οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, για τους 400.000 νέους πρόσφυγες στην βόρεια Συρία. «Μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε για αυτή την ανθρωπιστική δράση γερμανικά κεφάλαια», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα από κοινού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Εάν εκταμιευθούν αυτά τα χρήματα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα διατεθούν γερμανικά κεφάλαια για την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία. «Όλες οι μετακινήσεις στην ζώνη ασφαλείας θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστούν με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες», προσέθεσε η κυρία Μέρκελ.

Η Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στους γερμανούς πολίτες οι οποίοι κρατούνται σε τουρκικές φυλακές, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται σήμερα για 74 άτομα, όταν τον περασμένο Αύγουστο κρατούνταν 38. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Μέρκελ ζήτησε από τον συνομιλητή της να δοθούν διαπιστεύσεις σε γερμανούς ανταποκριτές που εργάζονταν στην Τουρκία. Το προηγούμενο έτος οι τουρκικές αρχές απέρριψαν τέτοια αιτήματα, αφαιρώντας παράλληλα και την άδεια εργασίας και παραμονής των δημοσιογράφων. Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απέρριψε την υπόθεση ότι γίνονται διακρίσεις σε βάρος των γερμανών δημοσιογράφων και παρέπεμψε στις αρμόδιες υπηρεσίες. «Η ευαισθησία μου στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου είναι γνωστή», είπε χαρακτηριστικά.

Ρ.Τ. Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον Σάρατζ

Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγιεζ αλ Σάρατζ μόνο του και είναι «αποφασισμένη να παράσχει όση στήριξη μπορεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε τον Σάρατζ. Είμαστε αποφασισμένοι να τον βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε», υπογράμμισε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μονάχους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Το να στηρίζουμε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης δεν αποτελεί επιλογή, αλλά υποχρέωση βάσει του ψηφίσματος 2259 του ΟΗΕ». «Η Τουρκία και η Γερμανία δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου, προτρέποντας τις πλευρές (να επιδείξουν) κοινή λογική», συμπλήρωσε.

Το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας, που έχει σταλεί στη Λιβύη, υποστηρίζει και εκπαιδεύει δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, είπε επίσης σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που παρέστησαν στη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Βερολίνο την περασμένη Κυριακή δεν θα πρέπει να στηρίζουν τον αντίπαλο του Σάρατζ, Χαλίφα Χάφταρ, αφού αποχώρησε χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Από την πλευρά μας, εκείνος (ο Χάφταρ) δεν αποδέχθηκε πλήρως την εκεχειρία (...). Ποιος γνωρίζει τι θα κάνει αύριο;» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ερντογάν: «400.000 άνθρωποι από την Ιντλίμπ κατευθύνονται στην Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι περίπου 400.000 άνθρωποι από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, έπειτα από το νέο κύμα επιθέσεων που εξαπολύει η συριακή κυβέρνηση. Τουρκικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ξεκίνησαν την οικοδόμηση περισσότερων από 10.000 κατοικιών στην Ιντλίμπ για να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων από τις εχθροπραξίες, ενώ η Τουρκία επιδιώκει να αποτρέψει μια νέα ροή μεταναστών από τα σύνορά της.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ερντογάν ανέφερε ότι του είπε πως η Γερμανία θα μπορούσε να παράσχει κάποια στήριξη στα σχέδια αυτά.