Οι μέτοχοι του πλέον ανενεργού ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Yukos προέβησαν σήμερα σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην Ολλανδία δύο γνωστές ρωσικές εταιρείες παραγωγής βότκας Stolichnaya και Moskovskaya οι οποίες ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, η οποία συνιστά και την πιο πρόσφατη νομική τους ενέργεια που προσβλέπει στο να εισπράξουν ως αποζημίωση το ποσό των 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Μόσχα, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα οι ίδιοι.

 

Η κατάσχεση των δικαιωμάτων των εμπορικών σημάτων της Stolichnaya και της Moskovskaya , με απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου, δήλωσε εκπρόσωπος των μετόχων, προσθέτοντας ότι το ρωσικό κράτος ενημερώθηκε για την κίνηση την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, αξιωματούχος στη Μόσχα είπε ότι ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ούτε η Ρωσική Πρεσβεία στην Ολλανδία είχαν ενημερωθεί για την απόφαση αυτή.

«Δεν υπήρξε καμία επίσημη κοινοποίηση αυτής της απόφασης», δήλωσε σήμερα ο Αντρέι Κοντακόφ, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Νομικής Προστασίας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Μόσχας στην υπόθεση της Yukos.

Η Ρωσία είχε υποβάλλει στις 15 Μαΐου έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας με την οποία αμφισβητούσε την απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η οποία υποχρεώνει τη Ρωσία να καταβάλει το ποσό των 57 δισ. δολαρίων στους μετόχους της Yukos, είχε ανακοινώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας.

Ολλανδικό εφετείο στις 18 Φεβρουαρίου με απόφασή του ανέτρεψε την ακύρωση μια χρηματικής βράβευσης προς τους μετόχους της Yukos ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η απόφαση θεωρήθηκε έκπληξη 13 χρόνια μετά αφότου το ενεργητικό της εταιρείας είχε περιέλθει υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου.