Το Κρεμλίνο θεωρεί «αναμφίβολα θρίαμβο» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση που δίνει το δικαίωμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία εως το 2036.

«Στην ουσία, de facto διεξήχθη ένα θριαμβευτικό δημοψήφισμα για την εμπιστοσύνη προς τον πρόεδρο Πούτιν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης ψήφισε το 77,92% των Ρώσων, ενώ το «όχι» συγκέντρωσε το 21,7%. σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων και επίσημους αριθμούς της Εκλογικής Επιτροπής. Η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%.

Κατά την άποψη του Πεσκόφ «ήταν εύκολο να προβλεφθεί το υψηλό ενδιαφέρον για το θέμα των συνταγματικών τροπολογιών, το οποίο οφείλεται στην μεγάλη κοινωνική συμμετοχή που παρατηρήθηκε κατά την διαδικασία της διατύπωσης των τροπολογιών». Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου παραδέχθηκε ότι «η τόσο υψηλή συμμετοχή και το υψηλότατο επίπεδο υποστήριξης, τα οποία σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί, ήταν πολύ δύσκολο να προβλεφθούν».

Οι επικριτές του Κρεμλίνου υποστηρίζουν ότι η συνταγματική αναθεώρηση επινοήθηκε για να δώσει την δυνατότητα στον Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία , ενώ την χαρακτηρίζουν ως συνταγματικό πραξικόπημα. Το Κρεμλίνο αντίθετα ισχυρίζεται ότι η συνταγματική αναθεώρηση ήταν αναγκαία για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου, να βελτιωθεί η κοινωνική πολιτική και η κρατική διοίκηση καθώς και για να ενισχυθούν τα βασικά δικαιώματα των πολιτών.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να ερευνήσει τις παρατυπίες που καταγγέλθηκε ότι έγιναν κατά το δημοψήφισμα για. «Γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς περί παρατυπιών (...) Αναμένουμε επομένως ότι αυτές οι αναφορές θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, επειδή πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν τη λύπη τους γιατί δεν υπήρξε κάποια προεκλογική εκστρατεία πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με αποτέλεσμα «να στερηθούν οι ψηφοφόροι την πρόσβαση στην ισόρροπη πληροφόρηση». Επίσης, ο εκπρόσωπος κατήγγειλε τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και στο ουκρανικό έδαφος, δηλαδή στη χερσόνησο της Κριμαίας, αλλά και σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την ουκρανική κυβέρνηση. «Δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα σε αυτά τα εδάφη», προειδοποίησε.

Την ανησυχία τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε το δημοψήφισμα εξέφρασαν και οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, είπε ότι η Ουάσινγκτον «ανησυχεί για τις πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να παραποιήσει το αποτέλεσμα των πρόσφατων ψηφοφοριών για τη συνταγματική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών περί εξαναγκασμού των ψηφοφόρων, των πιέσεων σε όσους διαφωνούσαν με τις τροποποιήσεις και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στους ανεξάρτητους παρατηρητές».

«Σε όλον τον κόσμο, εκ πεποιθήσεως, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν με τις συνταγματικές αναθεωρήσεις που ευνοούν τους προέδρους ή παρατείνουν τη θητεία τους, κυρίως όταν δεν υφίστανται οι αναγκαίες συνθήκες για μια δημοκρατική, ελεύθερη και δίκαιη διαδικασία», πρόσθεσε.