(update 19:45) Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 135 ανθρώπων χθες Τρίτη, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

Τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν.

Από την τεράστια έκρηξη, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

"Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους", είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Ελληνίδες τραυματίες

Μια Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της από τις δύο γιγαντιαίες εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού και προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τη Βηρυτό, οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε συνολικά, εκ των οποίων οι δύο σε σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Η ελληνική Πρεσβεία στη Βηρυτό βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και με την ελληνική κοινότητα που διαμένει στη χώρα και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, ενώ ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι και το κτήριο της ελληνικής πρεσβείας έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές.

Οι έρευνες

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Πρόκειται για πλοίο με ιδιοκτήτη τον Igor Grechishkin, ο οποίος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Teto Shipping με έδρα τη Λεμεσό, ενώ ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Ρώσος είναι ιδιοκτήτης περιουσίας στην Κύπρο, χωρίς να επιβεβαιώνεται η κυπριακή υπηκοότητα.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις.

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Το πρωϊνό ρεπορτάζ

Οι δύο γιγαντιαίες εκρήξεις χθες το απόγευμα στο λιμάνι της Βηρυτού, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από εκατό ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 4.000 και πλέον, ανακοίνωσε ο λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός.

«Ως εδώ, έχουν τραυματιστεί πάνω από 4.000 άνθρωποι και πάνω από 100 σκοτώθηκαν. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις έρευνές τους και της επιχειρήσεις διάσωσης στις ζώνες που περιβάλλουν» το λιμάνι της πρωτεύουσας της χώρας, διευκρίνισε η οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Κατάνεχ δήλωσε τηλεφωνικά σε λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια και ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου - χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν τόνισε χθες βράδυ ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, είχαν αφεθεί για «χρόνια» σε αποθήκη στο λιμάνι χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο ασφαλείας, γεγονός που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Το υπουργικό συμβούλιο έχει συγκληθεί εκτάκτως και στη συνεδρίασή του σήμερα αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν έχει ανακοινωθεί, επίσημα τουλάχιστον, τι ακριβώς προκάλεσε τις εκρήξεις. Πηγή προσκείμενη στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε πως πιθανόν οφείλονταν σε ηλεκτροσυγκόλληση που γινόταν για να κλείσει τρύπα στην αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ διεμήνυσε ότι οι αρχές θα διενεργήσουν διεξοδική έρευνα για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι για την έκρηξη σε αυτή την «επικίνδυνη» αποθήκη και να «πληρώσουν το τίμημα» για τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ - το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο - δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν - που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ - και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στον Λευκό Οίκο, που ήταν κυρίως αφιερωμένη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτή επίθεση» τις εκρήξεις στη Βηρυτό, μιλώντας περί έκρηξης «μιας βόμβας κάποιου είδους» επικαλούμενος αξιωματούχους, ειδικούς και στρατηγούς. Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.