Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται πίσω σε δύο πολιτείες που είχαν κρίσιμη σημασία για τη σύνθεση του Σώματος των Εκλεκτόρων το 2016, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες (52%-44%) μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων στην Πενσιλβάνια, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο Quinnipiac.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει τον Μπάιντεν να προηγείται 3 ποσοστιαίες μονάδες (48%-45%) στη Φλόριντα, ενώ το προβάδισμα αυτό βρίσκεται εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους.

Η αναφερόμενη δημοσκόπηση είναι μία από αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τις προηγούμενες ημέρες και δείχνουν ότι ο Μπάιντεν διατηρεί το προβάδισμα τόσο σε παναμερικανικό επίπεδο, όσο και στις λεγόμενες κρίσιμες πολιτείες, μετά τις ειδικές τελετές για την αποδοχή του προεδρικού χρίσματος των δύο κομμάτων, που έγιναν τον προηγούμενο μήνα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ απέρριψε τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να βρίσκεται πίσω στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, χαρακτηρίζοντας τις “ ψεύτικες” και επικαλούμενος τις προεδρικές εκλογές του 2016, στις οποίες βρίσκονταν πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά τελικά νίκησε το βράδυ των εκλογών.

Στην Πενσιλβάνια και τη Φλόριντα, όσοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν στην πλειοψηφία τους ότι έχουν διαμορφώσει άποψη για το ποιον θα υποστηρίξουν την ημέρα των εκλογών, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα να αλλάξουν γνώμη.

Στη Φλόριντα, 93% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι σίγουροι για την επιλογή τους, ενώ ποσοστό 94% δήλωσε το ίδιο στην Πενσιλβάνια.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Μπάιντεν στις δύο πολιτείες, η πλειοψηφία δήλωσε ότι η επιλογή τους έχει κίνητρο την απέχθεια τους για τον Τραμπ.

Στη Φλόριντα, 64% των συμμετεχόντων που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν δήλωσε ότι το πράττουν επειδή δεν τους αρέσει ο Τραμπ και το 65% δήλωσαν το ίδιο μεταξύ των υποστηρικτών του Δημοκρατικού υποψηφίου στην Πενσιλβάνια.

Στο μεταξύ, το 53% των υποστηρικτών του Τραμπ στις δύο πολιτείες δήλωσαν ότι η επιλογή τους κινητοποιήθηκε από μία προτίμηση στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.

Η αναφερόμενη δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 28ης Αυγούστου και της 1ης Σεπτεμβρίου, με συμμετοχή 1.235 πιθανών ψηφοφόρων από τη Φλόριντα και 1.107 από την Πενσιλβάνια μέσω κινητών και συμβατικών τηλεφωνικών συσκευών.

Το ποσοστό λάθους της δημοσκόπησης κυμαίνεται μεταξύ του 2,8% και του -3%.