Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. “ Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα”, ανέφερε.

Προσέθεσε ότι σε αυτές τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μια θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. “Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.

Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα. Όπως είπε, έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.

"Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις", δήλωσε.

Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.