Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος σήμερα από την απόφαση που έλαβε ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ να μην παραστεί στην ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου.

 

«Αυτό είναι καλό» σχολίασε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι «καλοδεχούμενος» στην τελετή.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι έχει εμπιστοσύνη στη Μυστική Υπηρεσία ότι θα φροντίσει να διεξαχθεί «με ασφάλεια» η τελετή της ορκωμοσίας. 

ΗΠΑ-Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία των Αμερικανών επιθυμεί την άμεση αποπομπή του Τραμπ από την προεδρία

Το 56% των Αμερικανών επιθυμεί την άμεση αποπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από το αξίωμά του, αφού ενθάρρυνε τη διαδήλωση που μετατράπηκε σε μια θανατηφόρα εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters.

Η πανεθνική δημοσκόπηση, που διεξήχθη χθες και σήμερα, έδειξε επίσης ότι 7 στους 10 όσων ψήφισαν τον Τραμπ, έναν Ρεπουμπλικανικό, στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τάσσονται ενάντια στη δράση των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του μεγιστάνα που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, ενώ βουλευτές και γερουσιαστές συνεδρίαζαν για να κυρώσουν την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν.

Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων Αμερικανών δήλωσε επίσης ότι αποδοκιμάζει τις ενέργειες Τραμπ που προηγήθηκαν της επίθεσης της Τετάρτης. Σε πολιτική συγκέντρωση νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Τραμπ είχε προτρέψει χιλιάδες οπαδούς του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο.

Το χάος από την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο είχε αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός.

Δημοκρατικοί βουλευτές δηλώνουν πως έχουν εκκινήσει τη διαδικασία για παραπομπή του προέδρου με σκοπό την καθαίρεσή του, ενώ η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καθώς και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν την προσφυγή στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για την άμεση αποπομπή του από το αξίωμα που κρατά για ακόμη 13 μέρες. 

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές σχεδιάζουν πρόταση μομφής κατά του Τραμπ - Πελόζι: Ο Τραμπ να μην έχει πρόσβαση στα πυρηνικά

Δημοκρατικοί βουλευτές σχεδιάζουν να καταθέσουν τη Δευτέρα νέα άρθρα μομφής εναντίον του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα, ανέφεραν σήμερα δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Οι πηγές ανέφεραν ότι τα άρθρα, τα οποία συγκροτούν επίσημο κατηγορητήριο για παράβαση καθήκοντος, συντάχθηκαν από τους Δημοκρατικούς βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν, Τεντ Λιου και Τζέιμι Ράσκιν μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του Τραμπ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου μεταξύ άλλων κατηγορείται για «υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στα άρθρα μομφής επίσης αναφέρεται η συνομιλία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου με τον υπουργό Εσωτερικών της Πολιτείας της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσμπεργκερ, στην οποία ο Τραμπ ζητά από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας να «βρουν» σχεδόν 11.000 ψήφους για να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές στην Τζόρτζια.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και των κυβερνητικών της θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενέβη στην ειρηνική μετάβαση εξουσίας και απείλησε έναν συντονιστικό τομέα διακυβέρνησης», αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάσσουν οι βουλευτές.