(update) Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία επιχείρησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι αξιωματούχοι, απευθυνόμενοι σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβαν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, στους οποίους επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον, ανέφεραν ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 14 οντότητες της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών και χημικών παραγόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 13 εμπορικών επιχειρήσεων και ενός κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου.

Ο Μπάιντεν υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση από εκείνη του Τραμπ απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιδιώκουν να επαναρυθμίσουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ούτε επιδιώκουμε αυτές να κλιμακωθούν», δήλωσε ένας αξιωματούχος. «Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας πρέπει να είναι σαφείς και να επιβάλουν κυρώσεις όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας υπερβαίνει τα όρια που γίνονται σεβαστά από τα υπεύθυνα έθνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα προστατεύουν τις σχέσεις μας από τέτοιου είδους ανταγωνιστικές πτυχές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για τη φυλάκιση του Ναβάλνι

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε τέσσερις Ρώσους που είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, καθώς και εκτεταμένη και συστηματική καταστολή της ελευθερίας, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της γνώμης και έκφρασης στη Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ίγκορ Κρασνόφ, γενικός εισαγγελέας, ο Βίκτορ Ζόλοτοφ, διοικητής της Εθνικής Φρουράς και ο Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών έχουν μπει στη λίστα για το ρόλο που είχαν στην αυθαίρετη σύλληψη , δίωξη και καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και την καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών σε σχέση με την παράνομη μεταχείριση του.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θεσπίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020. Το καθεστώς κυρώσεων επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πράξεις όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, δουλεία, εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις ή κρατήσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα μετά από συζητήσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Φεβρουαρίου 2021 συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε άτομα και οντότητες στην ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Η Μόσχα θα απαντήσει στις όποιες κυρώσεις επιβάλει η Ουάσινγκτον εξαιτίας της κατάστασης γύρω από τον Ναβάλνι

Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι όποιες κυρώσεις και να επιβάλουν στη Ρωσία οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι μόνο δεν θα πετύχουν τον στόχο τους, αλλά θα επιδεινώσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ διαμηνύει μέσω του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ότι θα απαντήσει στις όποιες κυρώσεις.

Με την πολιτική των κυρώσεων οι χώρες που τις επιβάλλουν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα, με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας, θα αντιδράσει στις οποίες κυρώσεις επιβάλει η Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας. «Θα απαντήσουμε αναμφίβολα, κανένας δεν έχει άρει έναν από τους κανόνες της διπλωματίας που είναι η αμοιβαιότητα» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δυο αμερικανικές πηγές, που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, έχουν δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις σήμερα για να τιμωρήσουν την Ρωσία για την δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και έχει δηλώσει ότι δεν διαθέτει αποδείξεις ότι δηλητηριάσθηκε.