Τη «σταθερή στήριξη» της Ουάσινγκτον στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οικογενειακές προδρικές  μπίζνες, με τις πλάτες ενός σχεδόν απολίτικου έθνους και ενός κατεστημένου, χειρότερου από του Τραμπ, δυστυχώς...

Αλίμονο να μην ήταν σταθερή ειδικά αυτή η στήριξη προς μία χώρα που έχει γίνει ορμητήριο αμερικανών και άλλων ευρωπαίων κατά της Ρωσίας και των εδαφών της, ενώ τα ακροδεξιά ναζιστικά στοιχεία ουσιαστικά κυβερνούν τη χώρα και επιβάλλουν καθεστώς τρομοκρατίας σε κάθε φωνή που αντιστέκεται. Και να μην ξεχνάμε και τον υιό Μπάιντεν, ε; Με πλουσιότατο βιογραφικό σε σεξ, ναρκωτικά και μπίζνες στην Ουκρανία. "Πολιτιστική" και πολιτική στήριξη με υπογραφή του προέδρου των ΗΠΑ, όχι παίξε γέλασε. Αλλά, η αρκούδα αγρυπνά, έχει βγεί προ πολλού από τη χειμερία νάρκη...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στη συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Μπάιντεν επανέλαβε «την ακλόνητη στήριξη στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας απέναντι στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στο Ντονμπάς και την Κριμαία».

Σύμφωνα με μια πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι «νοιάζεται» για την Ουκρανία και «θέλει να την επισκεφθεί».

Το τηλεφώνημα ήταν διάρκειας περίπου 50 λεπτών, σύμφωνα με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι, Άντριι Γιέρμακ. Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του, χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter την «εταιρική σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ η οποία «είναι κρίσιμης σημασίας για τους Ουκρανούς».

Την Πέμπτη, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Την ίδια ημέρα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία να αποφύγει οποιαδήποτε απόπειρα «εκφοβισμού» της Ουκρανίας, εκφράζοντας «ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση των επιθετικών και προκλητικών ενεργειών» της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί «να αναζωογονήσει» τη «στρατηγική συνεργασία» της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο Ζελένσκι για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι «κρίσιμες για τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας».

Δύο αστυνομικοί παρασύρθηκαν από όχημα στο Καπιτώλιο, ένας ύποπτος συνελήφθη

Δύο αστυνομικοί, μέλη της υπηρεσίας του Καπιτωλίου, τραυματίστηκαν αφού παρασύρθηκαν από ένα όχημα κοντά στο συγκρότημα που στεγάζει το Κογκρέσο.

Ένας ύποπτος συνελήφθη. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται την αστυνομία του Καπιτωλίου, οι δύο αστυνομικοί και ο ύποπτος διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάστασή τους. Το συμβάν σημειώθηκε στην είσοδο Νορθ Μπαρικέιντ του Καπιτωλίου.