Σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 από την Ρωσία στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής, η Ουκρανία ζητά μέσω του πρέσβη της στο Βερολίνο, ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες, δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Αυτήν ακριβώς την στιγμή, μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, χρειάζεται νέο θάρρος στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Αμυντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Άντριι Μέλνικ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της «Die Welt».

«Θεωρούμε τον αγωγό Nord Stream 2 ως το μεγαλύτερο γεωπολιτικό σχέδιο του Κρεμλίνου και μια ακόμη άμεση απειλή για την Ουκρανία. Η χώρα μου συνεχίζει να απορρίπτει τον αγωγό. Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι σε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο έργο που διχάζει την Ευρώπη και υπονομεύει σε τεράστιο βαθμό την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Μέλνικ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προτρέψει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία πριν από μερικές εβδομάδες. Σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του αγωγού αερίου Nord Stream 2, τον οποίο η Ουκρανία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά του, το Κίεβο θα λάβει αντισταθμιστική οικονομική και πολιτική αποζημίωση από τη Γερμανία. Η Ουκρανία επέκρινε όμως πρόσφατα τη Γερμανία για την καθυστέρηση της συγκεκριμενοποίησης της συμφωνίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Εκεί είναι πιθανό να θέσει το θέμα της -κατ΄αυτόν- έλλειψης προθυμίας συνεργασίας της Γερμανίας.