Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα, στο οποίο συντάσσονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, αλλά και Ε.Ε., μέσα από τις δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων και των δύο πλευρών. Η εκτόνωση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς φαίνεται πως η σθεναρή αντίδραση της Ρωσίας, δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στους μακροχρόνιους σχεδιασμούς περιθωριοποίησης της, μέσω του κλοιού των γειτονικών της χωρών.

Επί των ήλων: Είναι τόση η... αγάπη των χωρών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, που είναι όλοι έτοιμοι να θυσιάσουν την ειρήνη, χάριν της επέκτασης προς Ανατολάς και του εγκλεισμού της Ρωσίας στα πολύ στενά γεωγραφικά της περιθώρια, ώστε να μην υπάρχει αντίπαλος στα επεκτατικά τους στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά τους σχέδια. Για σκεφθείτε να ήταν ακριβώς αντίστροφα τα πράγματα και να αφορούσαν τις ΗΠΑ ή άλλη χώρα της Δύσης... Και εκείνες τις πληροφορίες περί ρωσικών πυραύλων  σε Κούβα και Βενεζουέλα, μακάρι να μην επαληθευτούν-πραγματοποιηθούν, αλλά ας τις έχουμε κατά νου...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λαβρόφ προς Μπλίνκεν: Μην αναπαράγετε εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε σήμερα από τον Αμερικανό ομόλογο του Άντονι Μπλίνκεν, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του, να μην αναπαράγει τις εικασίες περί της υποτιθέμενης «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία, αλλά να υποχρεώσει το Κίεβο να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την επείγουσα ανάγκη να παρουσιάσει η Ουάσιγκτον «εγγράφως» τις απαντήσεις της στις προτάσεις που έκανε η Μόσχα για τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζητήσαν επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές το προσεχές διάστημα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς

Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της οποίας τόνισε την σημασία του να ακολουθηθεί η διπλωματική οδός για την αποκλιμάκωση της έντασης γύρω από την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην Ουκρανία και κοντά σε αυτήν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε την ‘ακλόνητη’ δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Γενεύη για τα ζητήματα ασφαλείας και τις προτάσεις της Μόσχας στο θέμα αυτό.

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η Γερμανία είναι έτοιμη να πληρώσει ακριβά για να υπερασπιστεί...την Ουκρανία

Η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.

Ο Μπέρμποκ ταξίδεψε στη Μόσχα έπειτα από μια επίσκεψη χθες, Δευτέρα, στο Κίεβο αφού οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και δυτικές χώρες για την ανάπτυξη από το Κρεμλίνο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά η Μπέρμποκ είπε πως είναι δύσκολο να μην αξιολογηθεί ως "απειλή" η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αυξάνεται η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να απειλήσει με διακοπή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία.

Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτώμενη από τη Ρωσία.

"Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε μεγάλο οικονομικό τίμημα", δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση.

"Η Γερμανία επανέλαβε πως, σε περίπτωση που η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα έχει συνέπειες στον αγωγό (Nord Stream 2)", σημείωσε.

Από την πλευρά του ο ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του πως η πολιτικοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι αντιπαραγωγική.

"Επιστήσαμε την προσοχή των Γερμανών συναδέλφων μας στην αντιπαραγωγικότητα των προσπαθειών να πολιτικοποιηθεί αυτό το σχέδιο", είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει πει πως η Γερμανία είναι ανοικτή σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως ο αγωγός, που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση λειτουργίας, είναι ένα ιδιωτικό εμπορικό σχέδιο που δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία και κάλεσαν τις δύο χώρες να επιστρέψουν σε μια δέσμη συμφωνιών που σχεδιάστηκαν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς.

Η Ρωσία θα καλωσόριζε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ.

Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απηύθυναν πριν από λίγο έκκληση προς τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα με την Ουκρανία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Μόσχα θα έρθει αντιμέτωπη με «σοβαρές πολιτικές και οικονομικές» συνέπειες. Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας κάλεσε ακόμη τη Μόσχα να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας «προκειμένου να βρεθεί λύση» για τις ρωσικές ανησυχίες.

«Ο κίνδυνος μιας διένεξης είναι πραγματικός (...) Ο βασικός στόχος τώρα είναι να αποτρέψουμε μια τέτοια επίθεση. Αλλά αν αποφασίσουν για μία ακόμη φορά να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ κατά της Ουκρανίας, αυτό θα σημαίνει υψηλό κόστος για τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία και αναγνωρίζει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ και, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν η Συμμαχία είναι διατεθειμένη να συνδράμει στρατιωτικά την Ουκρανία εφόσον δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία, σημείωσε ότι η Συμμαχία είναι αμυντικός μηχανισμός, ο οποίος δεν απειλεί τη Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

«Ισχυρή αποτροπή και άμυνα, σε συνδυασμό με διάλογο», είπε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και κάλεσε τη Μόσχα να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Συμμαχία. «Οι σύμμαχοι είναι έτοιμοι να ενδυναμώσουν την στρατιωτική και πολιτική επικοινωνία και καλούμε τη Ρωσία να αναθεωρήσει την απόφασή της να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Συμμαχία δεν θα δεχτεί να υπονομευτεί το δικαίωμα κάθε χώρας να επιλέγει τον δρόμο της ή τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει όλα τα μέλη του. «Όταν η ένταση μεγαλώνει, τότε ο διάλογος είναι απαραίτητος», πρόσθεσε και πρότεινε μια σειρά συναντήσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Ο κ. Σολτς συμφώνησε ότι το σημαντικό είναι να αποτραπεί η στρατιωτική κλιμάκωση και η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και επανέλαβε την προειδοποίηση για «υψηλό πολιτικό και οικονομικό» κόστος για τη Ρωσία, ενώ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την τύχη του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. «Είναι σαφές ότι το κόστος (μιας στρατιωτικής επίθεσης) θα είναι υψηλό και ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα», ανέφερε ο Καγκελάριος. Ερωτώμενος εάν η γερμανική θέση ότι ο Nord Stream 2 είναι οικονομικό και όχι πολιτικό εγχείρημα είναι «αφελής», ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμάχων, αλλά «όλοι συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει ενεργειακό μονοπώλιο, για πολλούς λόγους, περιβαλλοντικούς αλλά και ασφαλείας». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ακόμη ότι η ρωσική πλευρά έχει μειώσει το φυσικό αέριο που διαθέτει στην Ευρώπη και το γεγονός «αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία, θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γερμανία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Ουκρανία για να εκφράσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο, σε ένα υπόβαθρο φόβων για εισβολή της Ρωσίας, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, που θα συναντήσει αύριο Τετάρτη στο Κίεβο τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, "θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί επίσης την Πέμπτη στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον ουκρανικό φάκελο, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για "τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία", είπε ο Νεντ Πράις.

Η περιοδεία του Άντονι Μπλίνκεν "ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μια ενιαία προσέγγιση ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και μιας αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.