Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Κινέζος ομόλογος του Σι Τζινπίνγκ, συζήτησαν σήμερα κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκύψει από τον πόλεμο και απηύθυναν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.

 

«Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευση τους να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μακρόν και ο Σι συζήτησαν την πρωτοβουλία της γαλλικής FARM (Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας) ως απάντηση στον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης.

Υπό το πρίσμα των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της Covid-19 σε σχέση με τις μετακινήσεις στην Κίνα, ο Μακρόν κάλεσε την Κίνα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της εκεί γαλλικής κοινότητας, ιδίως με τη διατήρηση των αεροπορικών συνδέσεων με τη Γαλλία, επιτρέποντας τα ταξίδια σε αεροδρόμια και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά δεν θα χωρίζονται από τους γονείς τους.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε από την πλευρά του για αντιπαραθέσεις που θα προκύψουν από την κρίση στην Ουκρανία.

Η αντιπαράθεση μεταξύ συνασπισμών που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη και παρατεταμένη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη απ’ ότι η ίδια η κρίση, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ στον Γάλλο ομόλογο του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις χώρες της Ευρώπης, να ασκούν αυτόνομη διπλωματία, αντί να συμμαχούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σ' αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί «νοοτροπία ψυχρού πολέμου».

Ο Σι Τζινπίνγκ κατά την διάκρεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι η Κίνα θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.