Πέντε φορτηγά πλοία φορτωμένα με σιτηρά θα αποπλεύσουν τη Δευτέρα από τα ουκρανικά λιμάνια του Τσορνομόρσκ και της Οδησσού, ανακοίνωσε σήμερα το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που εποπτεύει τις επιχειρήσεις.

Συνολικά, τα πλοία αυτά μεταφέρουν 161.000 τόνους καλαμποκιού και διατροφικών προϊόντων προς την Τουρκία, την Κίνα και την Ιταλία, ανακοίνωσε το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο που θα παρακολουθεί την πορεία τους μέχρι την Κωνσταντινούπολη, όπου θα επιθεωρηθούν πριν διασχίσουν τον Βόσπορο.

Με τις νέες αυτές αναχωρήσεις, οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών θα αποκτήσουν σταδιακά έναν κανονικό ρυθμό.

Το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι «ολοκληρώνει τις διαδικασίες της συστηματοποίησης των εξαγωγών» στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας.

Σήμερα οι ειδικοί ολοκλήρωσαν την επιθεώρηση του πλοίου Navistar το οποίο είχε αποπλεύσει χθες από την Οδησσό με προορισμό την Ιρλανδία.

Δύο ακόμη πλοία που απέπλευσαν ταυτόχρονα θα επιθεωρηθούν αύριο.

Κατέπλευσε το πρώτο πλοίο υπό ξένη σημαία
Υπό ξένη σημαία πλοίο κατέπλευσε σήμερα στην Ουκρανία για πρώτη φορά από την ρωσική εισβολή και την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο για να φορτώσει σιτηρά, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ.

Το φορτηγό πλοίο Fulmar S, υπό σημαία Μπαρμπέιντος, βρίσκεται στο ουκρανικό λιμάνι του Τσορνομόρσκ.

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι τα λιμάνια θα μπορούν να υποδεχτούν και να διαχειριστούν περισσότερα πλοία. Ειδικότερα, σχεδιάζουμε να φθάσουμε στο επίπεδο των τουλάχιστον τριών έως πέντε πλοίων ημερησίως σε διάστημα δύο εβδομάδων», έγραψε στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός.

Καθυστερεί η άφιξη
Το πρώτο πλοίο σιτηρών που αναχώρησε από ουκρανικό λιμάνι στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα δεν θα φθάσει στον Λίβανο σήμερα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στον Λίβανο.

Το πλοίο Razoni αναχώρησε από την Οδησσό της Μαύρης Θάλασσας την περασμένη Δευτέρα, μεταφέροντας 26.527 τόνους αραβοσίτου και αναμενόταν να φθάσει σήμερα στο λιμάνι της Τρίπολης, στο βόρειο Λίβανο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους και τις λιβανέζικες λιμενικές αρχές.

Ωστόσο, η ουκρανική πρεσβεία στον Λίβανο δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το πλοίο «καθυστερεί» και «δεν φθάνει σήμερα», χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τη νέα ημερομηνία άφιξης ή τον λόγο καθυστέρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου MarineTraffic.com, το Razoni έπλεε ανοικτά των τουρκικών ακτών σήμερα το πρωί.