«Η χώρα κινδυνεύει, με ευθύνη συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων να μετατραπεί, σε αρένα λάσπης και δυστυχώς βαδίζουμε προς εκλογές σε τοξικό κλίμα που καλλιεργείται συστηματικά», είπε η Φώφη Γεννηματά κατά το χαιρετισμό της στο συνέδριο της ΟΤΟΕ. Ποιες οι προτάσεις της για το μέλλον των τραπεζών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι πανηγυρίζει για τα υπερπλεονάσματα στον προϋπολογισμό που βάζουν τη θηλιά στο λαιμό της χώρας, υπονομεύουν την ανάπτυξη και οδηγούν σε διάλυση το κοινωνικό κράτος. «Δυστυχώς για τον κ.Τσίπρα, οι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι οι βάρβαροι είναι εδώ, είναι η ίδια η πολιτική του που φτωχοποιεί όλο και περισσότερους. Τους παίρνει 10 και τους επιστρέφει 1», τόνισε η κ. Γεννηματά απαντώντας στη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα, επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι η ΝΔ εκμεταλλεύεται την αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να πετύχει τη συντηρητική παλινόρθωση. «Υπόσχεται ανάπτυξη για τους λίγους, χωρίς δίκτυ προστασίας για όσους έχουν ανάγκη. Αμφισβητεί εργασιακά δικαιώματα, εξαγγέλλει νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Πρόκειται για δύο εξίσου συντηρητικές πολιτικές. Δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Ο τόπος χρειάζεται Πολιτική Αλλαγή και ριζική αλλαγή πολιτικής», σημείωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και πρόσθεσε ότι «ο τόπος χρειάζεται στρατηγική για την έξοδο από την κρίση, σχέδιο που να ενώνει και εμπνέει τους Έλληνες για την εφαρμογή του».

Μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει ο «αποικιακός», όπως είπε, νόμος για τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς θεωρεί ότι «είναι αδιανόητο σε ορισμένες τράπεζες που μεγάλο μέρος των μετοχών κατέχει το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, να "κάνουν κουμάντο" ξένα στελέχη που φυσικά ούτε καν ιδιώτες μετόχους δεν εκφράζουν». «Αυτή δεν είναι αριστερή πολιτική, πιο δεξιά ... πεθαίνεις» ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Όσον αναφορά το θέμα των τραπεζών με τα κόκκινα δανεία και τους πλειστηριασμούς, η κ. Γεννηματά ανέπτυξε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής: «Υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης των τραπεζών από τα "κόκκινα δάνεια", ώστε να μπορούν αυτές και πάλι να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Λύση, όμως, δεν αποτελούν οι μαζικοί και "τυφλοί" πλειστηριασμοί ακόμη και της α' κατοικίας των μικρών δανειοληπτών, όπως επιλέγει η Κυβέρνηση. Με άρση μάλιστα της προστασίας του Νόμου 3869 του ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε προτείνει και επιμένουμε. Να περιέλθουν τα "κόκκινα δάνεια" -ιδιαίτερα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών- στη διαχείριση ειδικού πιστωτικού Ιδρύματος (Bad Bank), που θα δημιουργηθεί με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, με σκοπό μια συγκροτημένη πολιτική αναδιάρθρωσης και επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Έχουμε προτείνει για τα στεγαστικά δάνεια, το χωρισμό της οφειλής σε ενήμερη και παγωμένη. Η αποπληρωμή της ενήμερης οφειλής να συνεπάγεται αυτόματη διαγραφή της παγωμένης.

Φυσικά με προστασία της α' κατοικίας για τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες που έπληξε η κρίση. Χαίρομαι γιατί ενώ όταν καταθέσαμε τις προτάσεις μας αντιμετωπίσαμε επιφυλάξεις σήμερα ΟΛΟΙ συζητούν «λύσεις» που εντάσσονται στην ίδια λογική. Επισημαίνω ότι σε ανάλογη λογική κινείται και η σχετική πρόταση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα», τόνισε.

Σχόλιο Φώφης Γεννηματά, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για την σημερινή συζήτηση στη Βουλή

Στο ίδιο κύμα με την ομιλία της ήταν και το σχόλιό της για τα όσα ανέφεραν σήμερα στη Βουλή οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, τους οποίους κατηγορεί για πόλωση και διχασμό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε συγκριμένα: «Και σήμερα στο ίδιο έργο θεατές...Τεχνητή πόλωση και διχασμός και στην Παιδεία, εκεί που η συνεννόηση είναι όσο ποτέ απαραίτητη.

Όμως ούτε Ρουβίκωνας, ούτε "φάμπρικα" στις εξετάσεις. Αρκετά πια. Είναι ώρα ευθύνης για το μέλλον των παιδιών μας. Για όλους μας».