Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις ρωσικές επενδύσεις στον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές και στα ακίνητα, όπως επίσης και για την συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει, σε εκτενή συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί στη Μόσχα διήμερη επίσκεψη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, όπως επίσης και με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Βιτσιλάβ Βολόντιν.

Ο κ. Μητσοτάκης -επισημαίνει το πρακτορείο TASS- θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι ελκυστική χώρα για τις ρωσικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων για επενδύσεις στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της ενέργειας, των μεταφορών και των ακινήτων, αλλά και στη συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνει ότι «με στοχευμένες δράσεις μπορούμε να πετύχουμε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα, που θα έχουν αμοιβαίο όφελος».

Κατά την άποψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, οι Ρώσοι επενδυτές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα καθώς και για τους τομείς της υγείας και των ακινήτων. Μάλιστα στην συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ως παράδειγμα την αγορά του εργοστασίου γαλακτοκομικών προϊόντων «Δωδώνη» από ρωσική εταιρεία, η οποία οδήγησε όπως λέει στην ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα στην αύξηση της κερδοφορίας. «Η "Δωδώνη" δείχνει τον δρόμο της πιο στενής οικονομικής συνεργασίας, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα κατέχει το knowhow, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τις ρωσικές μικρές και μεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να βγουν στις δυτικές αγορές. Η Ελλάδα, λέει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξή του, μπορεί να συμβάλλει ώστε τα ρωσικά προϊόντα να είναι πιο εξαγώγιμα και να προτείνονται πιο αποτελεσματικά στους καταναλωτές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα επισημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έχουν σημαντικές δυνατότητες ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα μεγάλα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της Ρωσίας, στην δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία. Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι ελληνικές εταιρείες έχουν πολλές δυνατότητες τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει στη συνέντευξή του τη στρατηγική διαφοροποίησης των πηγών και οδών διέλευσης ενέργειας, ως απαραίτητη αρχή, όπως λέει, για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Τονίζει μάλιστα πως στο πλαίσιο αυτό, και με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο, και την τελευταία απόφαση της ΕΕ για τους κανόνες που αφορούν τους αγωγούς, "εξετάζουμε με ενδιαφέρον το ενδεχόμενο διέλευσης του Turkish Stream 2 μέσω της Ελλάδος προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Υπό το ίδιο πρίσμα αντιμετωπίζουμε και το ζήτημα των αγωγών Τurkish Stream και Νord Stream II και θεωρούμε πως πρέπει να ισχύσει το πλαίσιο που διαμορφώνει η ΕΕ".

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στις ευρώ-ρωσικές σχέσεις ο Πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση πως πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, προκειμένου να οικοδομηθεί βήμα-βήμα, χωρίς τεχνητές κωλυσιεργίες και υπαναχωρήσεις, η αμοιβαία κατανόηση και ο σεβασμός στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς. "Είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι εκτόνωσης της σημερινής έντασης. Η Ευρώπη θα αξιολογούσε σοβαρά κάθε κίνηση της Μόσχας προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιθυμία μας είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων υπό τους όρους βεβαίως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των θεμελιωδών αρχών του, όπως η καλή γειτονία. Πιστεύω ότι η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση" δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει επίσης την πολιτιστική συνεργασία ως ένα σημαντικό πυλώνα στήριξης των διμερών σχέσεων καθώς, όπως λέει, για τους Έλληνες, η κλασική ρωσική λογοτεχνία αλλά και η πιο σύγχρονη, ήταν και παραμένει το κλειδί για την κατανόηση της ρωσικής ψυχής.

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως "αποτελεί τεκμηριωμένη θέση της ΝΔ ότι ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα ώστε στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε, να προστατεύσει σε απόλυτο βαθμό τα ελληνικά συμφέροντα και να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη Συμφωνία. Και βέβαια, έχω κάνει απολύτως σαφές ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να εκφράζει τις ουσιαστικές αντιρρήσεις της κατά την ενταξιακή πορεία Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρόκειται να το απεμπολήσω σε καμία περίπτωση".