Κάθε συζήτηση ανταπόκρισης στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία στην Προοδευτική Συμμαχία κλείνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Σκανδαλίδης, βουλευτής και έμπειρο ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία του για την εκλογική πορεία του κόμματος.

«Δεν νοείται Προοδευτική συμμαχία με μια κομματική ηγεσία που έχει πάρει διαζύγιο με κάθε τι προοδευτικό και ασκεί κυβερνητική εξουσία στο όνομα του λαϊκισμού και της συντηρητικής πρακτικής», δηλώνει ο κ. Σκανδαλίδης και παράλληλα αντικρούει την κριτική ότι με τη στάση του το ΚΙΝΑΛ διευκολύνει την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η άλλη όψη του δικομματισμού, όπως αναφέρει. Χαρακτηρίζει εκ κατασκευής ετοιμόρροπη την πρωτοβουλία της «Γέφυρας» καθώς βασίζεται σε φθαρμένα και πολυφορεμένα υλικά, και σε σαθρά θεμέλια, όπως λέει.

Με αυστηρό τόνο ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επικρίνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό για οβιδιακές μεταμορφώσεις επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι, με την ομιλία του στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επανήλθε «στις αντιμνημονιακές του εικόνες σε μια εποχή που κυριολεκτικά προσκύνησε αυτά τα συμφέροντα της διαπλοκής και προσπάθησε με θαυμαστή συνέπεια να χτίσει το δικό του καθεστώς».

Ο κ. Σκανδαλίδης σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει την επομένη των εκλογών το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει: «Το έργο των "δυο μονομάχων" της πόλωσης και του διχασμού, δεν θα μας συμπαρασύρει ούτε τώρα, ούτε μετά τις εκλογές. Να νικήσουμε εμείς και να πρωταγωνιστήσουμε την επόμενη μέρα, με το δικό μας πρόγραμμα και τη δική μας πρόταση».

Επίσης υποστηρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του Κινήματος Αλλαγής θα αποτελέσει έκπληξη με τα μηνύματα που προκύπτουν να προσδιορίζουν πολιτική ανατροπή. Για το επικείμενο συνέδριο ο βουλευτής αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα σηματοδοτήσει τη συσπείρωση ενότητας και νίκης, η εκλογή των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής θα ενδυναμώσει τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση της βάσης της προοδευτικής παράταξης ενώ, θα επικυρώσει την αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξης πριν και μετά τις εκλογές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη, στον Μιχάλη Μιχαήλ για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Για ποιους λόγους, κύριε Σκανδαλίδη, το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση και κάθε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας Προοδευτικής Συμμαχίας απέναντι στη Δεξιά, ενόψει των Ευρωεκλογών και των Εθνικών Εκλογών;

Απ.: Προοδευτική συμμαχία με μια κομματική ηγεσία που έχει πάρει διαζύγιο με κάθε τι προοδευτικό και ασκεί κυβερνητική εξουσία στο όνομα του λαϊκισμού και της συντηρητικής πρακτικής δεν νοείται. Η ομάδα που κυβερνά με τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο. Αντίθετα, δεν μας χωρίζει τίποτε από τους προοδευτικούς πολίτες που παρασύρθηκαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Αλλά και σε όσους επέλεξαν την αποχή ή ψήφισαν συντηρητικά ή ευκαιριακά κόμματα. Σε αυτούς απευθυνόμαστε προεκλογικά. Αυτοί θα ανατρέψουν τους πολιτικούς συσχετισμούς και θα καθορίσουν τις μετεκλογικές εξελίξεις.

Ερ.: Δεν διευκολύνεται έτσι η ΝΔ στην επιδίωξή της να διεκδικήσει την αυτοδυναμία;

Απ.: Οι πολίτες έχουν επίγνωση ότι η αυτοδύναμη ΝΔ δεν είναι παρά η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί μια παράταξη που έφερε την κρίση την περίοδο 2004-2009; Έχουμε εμπιστοσύνη στη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν θα επιλέξει τη συνέχεια του κατήφορου και της παρακμής.

Ερ.: Πώς απαντάτε στη κριτική ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει την ευθύνη της επανόδου της Δεξιάς στην εξουσία γιατί δεν συνεργάζεσθε με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Εμείς έχουμε ευθύνη απέναντι στον τόπο και το λαό, να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Δεν είναι δυνατό να εγκαλούμαστε συνεχώς για τις όποιες μετεκλογικές εξελίξεις. Και δεν είναι δυνατό να προδικάζεται η ψήφος των πολιτών. Το έργο των "δυο μονομάχων" της πόλωσης και του διχασμού, δεν θα μας συμπαρασύρει ούτε τώρα, ούτε μετά τις εκλογές. Να νικήσουμε εμείς και να πρωταγωνιστήσουμε την επόμενη μέρα, με το δικό μας πρόγραμμα και τη δική μας πρόταση.

Ερ.: Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πρωτοβουλία της «Γέφυρας»;

Απ.: Οι γέφυρες κτίζονται και είναι βιώσιμες όταν πατούν σε στέρεη βάση, έχουν υλικά αντοχής και γερά θεμέλια. Γέφυρες τυχάρπαστες με φθαρμένα και πολυφορεμένα υλικά και σαθρά θεμέλια είναι εκ κατασκευής ετοιμόρροπες. Ήδη η αμήχανη επιδρομή του Α. Τσίπρα στο χώρο μας στρέφεται εναντίον του. Όχι μόνο γιατί μας συσπειρώνει, αλλά και γιατί ανοίγει ρήγματα στον δικό του χώρο.

Ερ.: Πώς κρίνετε την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι συμπράττουν η αντιπολίτευση και επιχειρηματικές δυνάμεις για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Απ.: Προσπάθησα να καταλάβω ποια είναι η αιτία της παραληρηματικής ομιλίας του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμήθηκε τον αγώνα κατά των συμφερόντων και των ελίτ ξυπνώντας τις αντιμνημονιακές του εικόνες σε μια εποχή που κυριολεκτικά προσκύνησε αυτά τα συμφέροντα και προσπάθησε με θαυμαστή συνέπεια να χτίσει το δικό του καθεστώς. Την κυβέρνησή του υπονομεύουν μόνο οι οβιδιακές του μεταμορφώσεις και οι ετερόκλητες συμμαχίες του.

Ερ.: Στο Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζετε ότι ενισχύεται και θα πάει καλά στις Ευρωεκλογές και στις Κοινοβουλευτικές εκλογές; Πού το βασίζετε;

Απ.: Πρώτα από όλα, στην ολοένα και μεγαλύτερη συσπείρωση και κινητοποίηση των δυνάμεων μας. Η μεγάλη δυναμική των χιλιάδων στελεχών μας στους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους και θεσμούς όπου έχουμε φανερή υπεροπλία. Στην επιστροφή σε κάθε νομό στελεχών και πολιτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή απείχαν, και τώρα τα συναντούμε στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργανώνουμε. Στο ότι μεγάλο μέρος των στελεχών του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ όχι μόνο παρέμεινε στο χώρο μας, αλλά βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης. Σημειώστε το. Είμαστε στην αφετηρία πολιτικής ανατροπής ό,τι κι αν λένε, ότι κι αν γράφουν οι δημοσκοπήσεις, ό,τι κι αν σχεδιάζουν οι μονομάχοι του μικρού και αδιέξοδου δικομματισμού.

Ερ.: Τι θέλετε να σηματοδοτήσετε με το επικείμενο Συνέδριο στο τέλος του μήνα;

Απ.: Προφανώς και πρώτα από όλα τη συσπείρωση ενότητας και νίκης που μόλις προανέφερα. Έπειτα την εκλογή, επιτέλους, των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής που θα ενδυναμώσει τη συμμετοχή και την ενεργοποίηση της μεγάλης δεξαμενής των στελεχών μας σε όλη τη χώρα. Και έτσι θα πάρει το λόγο και την απόφαση στα χέρια της η βάση. Και τέλος, θα επικυρώσει την αυτόνομη στρατηγική και πορεία της παράταξης πριν και μετά τις εκλογές.