«Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής, αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας, για την ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σχόλιο του κυβερνώντος κόμματος, μετά την συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, και της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Θ. Θεοχαρόπουλο, για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, τονίζεται πως και οι δύο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως τονίζεται, «μιας ιστορικής συμφωνίας, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή, η οποία βάζει τέλος στον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, προάγει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα και αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συμπόρευσης των αριστερών και των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να υπάρξουν κοινές απαντήσεις στις προκλήσεις της νέας περιόδου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε κείμενο προγραμματικής συμφωνίας, το οποίο και θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα.