Καθαρή νίκη της ΝΔ ζήτησε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ παράλληλα παρουσίασε στοιχεία του προγράμματος του κόμματός του και άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές. 

Μια ισχυρή ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική αλλαγή

Ο αρχηγός της ΝΔ δεν προσδιόρισε πήχη για τη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «έχει ενδιαφέρον πως η συζήτηση γίνεται γύρω από την διαφορά και όλοι έχουν προεξοφλήσει τον νικητή».

Δεν προσδιόρισε την τακτική του και εάν θα ζητήσει εκλογές την Κυριακή, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «θέλω το βράδυ της 26ης Μαΐου να είναι ξεκάθαρο σε όλους τους πολίτες πως έχει γίνει το πρώτο βήμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Θα ήταν καλό να αποφύγουμε στη συνέχεια ένα τετράμηνο, όπου μία απο-νομιμοποιημένη κυβέρνηση θα προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία». Εκτίμησε δε πως αν γίνουν εκλογές τον Ιούνιο «ο κ. Τσίπρας θα έχει πετάξει λευκή πετσέτα».

Δήλωσε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα, είπε πως μιλά πλέον για το μέλλον και το πολιτικό του σχέδιο και υπογράμμισε ότι έχει έτοιμα 10 νομοσχέδια και το βασικό κυβερνητικό σχήμα. Επέκρινε, εμμέσως, την κ. Γεννηματά που ζητά ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους, όποιο κόμμα και εάν ψήφιζαν, να στηρίξουν τη ΝΔ, καθώς «μια ισχυρή ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική αλλαγή». «'Οταν καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ της δημοκρατίας και της μεταδημοκρατίας, της Ευρώπης και του Μαδούρο, δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, ακόμα, πως «όσο πιο αδύναμη βγει η Χρυσή Αυγή τόσο καλύτερα θα είναι για το πολιτικό σύστημα».

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι με το δίλημμα "πολλοί- λίγοι και ελίτ" υιοθετεί τη ρητορική της ακροδεξιάς και σημείωσε πως εάν η κυβέρνηση θέλει να ασχοληθεί με τους λίγους «ας ασχοληθεί με τους μπαχαλάκηδες που είναι λίγοι».

Δήλωσε, σε σχετική ερώτηση, ότι πάντα κάνει αυτοκριτική και όλοι διορθώνουν λάθη, πως στόχος του είναι μιλήσει μόνο για το σχέδιό του και να μην ασχοληθεί με τον κ. Τσίπρα και σημείωσε ότι «δεν παρασύρθηκε» στην σκληρή αντιπαράθεση που έγινε στη Βουλή.

Το επίδομα στους συνταξιούχους θα δίνεται μέσα από τα πλεονάσματα ανάπτυξης

Η ενίσχυση των αδύναμων συνταξιούχων θα δοθεί μέσα από ένα μηχανισμό στήριξης, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ επικρίνοντας την κυβέρνηση, γιατί -όπως υποστήριξε- έδωσε το επίδομα που το βάφτισε 13η σύνταξη λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.

Το επίδομα θα δίνεται μέσα από τα πλεονάσματα ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε "ξεδιάντροπο" τον τρόπο που η κυβέρνηση έδωσε το επίδομα και πρόσθεσε πως «ο κ. Τσίπρας αν μπορούσε μαζί με τα ψηφοδέλτια θα μοίραζε και τα χρήματα του επιδόματος». Ακόμα, δεσμεύτηκε πως θα φέρει ρύθμιση στη Βουλή, ώστε να μην δίνονται επιδόματα τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

«Μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 και σε βάθος διετίας»

«Δεν μπορώ να καταργήσω τον συμπληρωματικό φόρο, γιατί τότε δεν θα μπορούσα να μειώσω 30% τον ΕΝΦΙΑ» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Τόνισε πως η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει εντός διετίας με ελάχιστο 15% για το 2020, για να προσθέσει πως η μείωση θα ισχύσει για όλους, καθώς δεν βάζει «ταξικό πρόσημο». 

Υγεία

Για το πρόγραμμα στον τομέα της Υγείας τόνισε πως δίνει έμφαση στην πρόληψη, ειδικά για εξετάσεις που αφορούν τον καρκίνο, σημείωσε ότι τα νοσοκομεία επιβαρύνονται λόγω της έλλειψης της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τόνισε πως, όπου χρειαστεί, θα υπάρξουν συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα χωρίς να επιβαρύνεται ο ασθενής, αφού θα έχουν μεταφερθεί ειδικά μηχανήματα ιδιωτών εντός των νοσοκομείων. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι δεν θα επαναφέρει το πεντάευρω.

Ζητήματα ασφαλείας και ενίσχυση της αστυνομίας

Επανέλαβε ότι διαστρεβλώθηκε η δήλωση του για την επταήμερη λειτουργία, ενώ επανέλαβε ότι θα καταργηθεί το άσυλο, ώστε να μην επιτρέπεται η ανομία στους ακαδημαϊκούς χώρους. Έδωσε έμφαση στα ζητήματα της ασφάλειας του πολίτη και επανέλαβε ότι θα ενισχυθεί η ΔΙΑΣ - εντός τριμήνου θα ανασυσταθεί η ΔΙΑΣ- θα αγοραστούν καινούρια περιπολικά ακόμη και με διακρατικές συμφωνίες και με μακράς διαρκείας συντήρηση ή και με δωρεές από ιδιώτες καθώς και νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα αφού έχουν λήξει. Τόνισε ότι γνωρίζει το ζήτημα με τα νυκτερινά των αστυνομικών και το μελετά αλλά δεν διευκρίνισε εάν και πως θα μπορούσε να το παρέχει.

Ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στον "Ρουβίκωνα"

Ο φρούραρχος της Βουλής έπρεπε να έχει αποπεμφθεί άμεσα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μιλώντας για την πρόσφατη επίθεση του Ρουβίκωνα. Ανέφερε πως ο πρόεδρος της Βουλής, έχει την ευθύνη στο βαθμό που εποπτεύει την φρουρά της Βουλής και κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για ανοχή απέναντι στον Ρουβίκωνα.  Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η δημοκρατία εμφανίζεται ως εκβιαζόμενη, καθώς ο Ρουβίκωνας δρα για να υποστηρίξει έναν αμετανόητο τρομοκράτη.