Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσαν οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού, «να εντάξει υπό την εποπτεία του την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ», καθώς και για την μεταφορά αρμοδιοτήτων του σωφρονιστικού συστήματος και της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την GUE/NGL, η πλήρης ερώτηση των Κώστα Αρβανίτη, Αλέξη Γεωργούλη, Πέτρου Κόκκαλη, Στέλιου Κούλογλου, Έλενας Κουντουρά και Δημήτρη Παπαδημούλη, έχει ως εξής:

 «Θέμα: Υπερεξουσίες του Έλληνα πρωθυπουργού στα ΜΜΕ - Αρμοδιότητες της Δικαιοσύνης και της Μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελληνική Αστυνομία

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις εθνικές εκλογές της 7.7.2019, ήταν να εντάξει απευθείας στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων («Athens News Agency-Macedonian Press Agency»).

Επιπλέον, με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 81, 8.7.2019) ορίζεται η μεταφορά της αρμοδιότητας του Σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που εποπτεύει τις Αστυνομικές Αρχές. Επίσης, στο ίδιο Υπουργείο θα υπάγονται πλέον και οι αρμοδιότητες της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με βάση τις αλλαγές αυτές που επηρεάζουν άμεσα την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη λειτουργία του κράτους Δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την ανεξαρτησία του Τύπου, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Υπάρχουν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό; Αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται;
  2. Υπάρχουν κράτη-μέλη, στα οποία η αντιμετώπιση θεμάτων Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής πολιτικής και δημόσιας Ασφάλειας έχει συγχωνευτεί στο ίδιο υπουργείο;».