Απαράδεκτες χαρακτήρισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τις κινήσεις που γίνονται για την μεταστέγαση του Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού Θεσσαλονίκης από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί υπηρεσίες του  Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζει το ΚΥ Πύλης Αξιού στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης είχε θέσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια σύσκεψης, ενώ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων είχε πρότεινε να μεταφερθεί το προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Αμπελοκήπων. 

Ο κ. Ξανθός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΔΕΘ και επισκέφτηκε την ΤΟΜΥ και το Περιφερειακό Ιατρείο Αμπελοκήπων, το ΚΥ Πύλης Αξιού και το νοσοκομείο Αγιος Παύλος. 

Μετά από συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του ΚΥ Πύλης Αξιού, οι οποίο εξέφρασαν την ανησυχία τους για το θέμα που έχει προκύψει, ο κ. Ξανθός δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θεωρεί “απαράδεκτες τις προσπάθειες που γίνονται για την μετεγκατάσταση αυτής της δημόσιας δομής η οποία παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες πολιτών το όνομα της κάλυψης αναγκών άλλων δημόσιων υπηρεσιών”.

“Αυτό που συζητήσαμε σήμερα εδώ με τους εργαζόμενους είναι η διάθεση να στηρίξουμε έναν αγώνα που ξεκινούν τώρα για να ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς, να κάνουν παρεμβάσεις στα συναρμόδια υπουργεία  και κυρίως να δημιουργήσουμε μία υγειονομική ζώνη προστασίας από τους πολίτες της περιοχής, τους ωφελούμενους από τη δουλειά της δομής. Θεωρούμε ότι είναι απολύτως σωστό και επιβεβλημένο και έτσι πιστεύω ότι θα ενταφιαστεί οριστικά αυτό το σχέδιο” είπε ο κ Ξανθός. Παράλληλα χαρακτήρισε ως πρώτο θετικό βήμα το ότι μετά από συνδυασμό παρεμβάσεων απετράπη η δημόσια ανακοίνωση της απόφασης για την μετεγκατάσταση του ΚΥ Πύλης Αξιού κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

"Η μεταφορά του ΚΥ Πύλης Αξιού θα σήμαινε το κλείσιμό του", τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Γιατρών των Κέντρων Υγείας Βόρειας Ελλάδας και αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Σάββας Παρασκευόπουλος. Παράλληλα  τόνισε ότι το ΚΥ Πύλης Αξειού είναι το μεγαλύτερο της Βόρειας Ελλάδας έχει 50 γιατρούς, 56 άτομα προσωπικό, διαθέτει μικροβιολογικό ακτινολογικό και κυτταρολογικό εργαστήριο και υπήρχε σχεδιασμός να αποκτήσει και αξονικό τομογράφο, ενώ στεγάζει το ΚΕΠΑ και τον ΕΦΚΑ. 

“Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η προσπάθεια να εξαπατηθεί ο πρωθυπουργός της χώρας στη σύσκεψη των φορέων, όταν ζητήθηκε να δοθεί το κτίριο της Πύλης Αξιού στο ΙΚΑ στους δικηγόρους και στα δικαστήρια και ταυτόχρονα υποτίθεται να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αμπελοκήπων το οποίο σημειωτέον δεν έχει ούτε μία θέση ελεύθερη. Έχει μόνο ένα γραφείο ελεύθερο. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι αδύνατον να δεχτούμε να κλείσει μία δημόσια δομή για να εξυπηρετηθούν χώροι για τους δικαστές και για τους δικηγόρους. Το θεωρούμε απαράδεκτο και θα το πολεμήσουμε  με όποιον τρόπο γίνεται. Είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Υγείας της Βορείου Ελλάδος το μεγαλύτερο Κέντρο Υγείας της Θεσσαλονίκης και δεν μπορώ να καταλάβω πως ο  καινούργιος δήμαρχος  Θεσσαλονίκης συναινεί να φύγει η μεγαλύτερη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του δήμου του” είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ξανθός: «Κατώτερη των περιστάσεων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας»

Ως κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγεία Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του σημερινού υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας αντί να ακούσουμε ένα σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τα νοσοκομεία, για το φάρμακο, για την ψυχική υγεία, για τις εξαρτήσεις, για όλα τα κρίσιμα προβλήματα λειτουργίας του συστήματος υγείας, ακούσαμε μια έκθεση των υποτίθεται αρνητικών πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης. Κατανοούμε την ανάγκη να ασκηθεί μια κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση του συστήματος. Αυτό που δεν μπορούμε επουδενί να δεχτούμε είναι ότι παρέλαβαν καμένη γη και ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν ισχύει, είναι ένα τεράστιο ψέμα" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Ξανθός.

Παράλληλα ανέφερε ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας μπορεί να μην είναι ειδυλλιακή, ότι δόθηκε μεγάλη μάχη για να περιοριστούν οι διαχρονικές στρεβλώσεις και παθογένειες του συστήματος και ότι θα δοθούν απαντήσεις στις αιτιάσεις της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας “Θεωρώ ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μην έχοντας προφανώς πρόταση και εφαρμόσιμη πολιτική θεωρεί ακόμη ότι μπορεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο ασκώντας αντιπολίτευση στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι κατώτερη των περιστάσεων και δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα που υπάρχει στη χώρα" πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.