(Ενημέρωση 16:00) Στο Δήμο Σερβίων Κοζάνης βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της περιοδείας του στην δυτική Μακεδονία.

Σχολιάζοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχειακή μονάδα στην κοινότητα Νεράιδας, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε με θερμά λόγια για τη στάση όλων των παρατάξεων σε ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί ακόμη και εντάσεις στον κοινωνικό ιστό. Ζήτησε από το δήμαρχο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο της στήριξης, το δρόμο μιας λογικής αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος» επισημαίνοντας ότι «θα ήμουν ευτυχής εάν και άλλα δημοτικά συμβούλια σε όλη την χώρα ακολουθούσαν το παράδειγμα το δικό σας».

Απευθυνόμενος στο Σώμα αλλά και στους πολίτες δήλωσε ότι «γνωρίζετε τις απόψεις μου για το θέμα του προσφυγικού και το πόσο διαφωνώ με τη στάση που ακολούθησε ο σημερινός πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση». Επεσήμανε ότι στα ζητήματα κρίσιμης εθνικής σημασίας, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που υπό μια ευρύτερη έννοια είναι ένα εθνικό πρόβλημα, που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις στον κοινωνικό ιστό, εγώ δεν θα κάνω αντιπολίτευση σαν αυτή που έκανε ο σημερινός πρωθυπουργός και δεν θα βγω να καταγγείλω τη σημερινή κυβέρνηση διότι βλέπει την πραγματικότητα έστω και αργά».

Σημείωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση «ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ προεκλογικά έταζε ότι θα το διορθώσει αμέσως ενώ την ιδία στιγμή το έχει διογκώσει». Ενώ κάλεσε τους πολίτες «να απομονώσουν αυτούς πού βγαίνουν κα δημιουργούν εντυπώσεις με αφορμή το θέμα του προσφυγικού και ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κραυγές μίσους που βλέπουμε σε ορισμένα ΜΜΕ αλλά και σε κάποιους βουλευτές».

Σχολιάζοντας το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το ενίσχυσε μάλιστα με τα πρώτα χρήματα ύψους 60 εκατ. ευρώ και ότι το σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που είχε συντάξει η κυβέρνησή του «προσδιόριζε τον λιγνίτη στο μίγμα καυσίμου στο 16% έως το 2030 και την οριστική παύση του στο 2050».

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού στην σύνοδο του ΟΗΕ τόνισε ότι «ήταν μια εξαγγελία στο αέρα που δεν εδράζεται σε σχέδιο και εγκυμονεί κίνδυνους να έχει αντίθετα από το προσδοκόμενα αποτελέσματα».

Μιλώντας για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών τόνισε ότι δεν μπορούμε να σβήσουμε από το χάρτη μονοκονδυλιά όλες τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, οφείλουμε να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα που σημαίνει δέσμευση πόρων από το ΑΕΠ της χώρας και χρήματα από τον τακτικό προϋπολογισμό με τη δημιουργία ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης ώστε να μετατραπεί η περιοχή ως κέντρο καινοτομίας νεοφυούς επιχειρηματικότητα και κέντρο ΑΠΕ.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το Ξυνό Νερό Φλώρινας, και περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της δημοτικής επιχείρησης που παράγει το ανθρακούχο νερό και τα ομώνυμα αναψυκτικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει τη διήμερη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία με την συμμετοχή του στην εκδήλωση-συζήτηση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα.

 

Τσίπρας: Άστοχη και εκδικητική η κυβερνητική απόφαση για αναστολή της ίδρυσης νέων πανεπιστημιακών τμημάτων

«Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σ' ένα νέα πανεπιστήμιο που προέκυψε από τη συγχώνευση δύο ιδρυμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) στην Κοζάνη.

Συνοδευμένος από τον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε σε σύντομη σύσκεψη με το πρυτανικό συμβούλιο του ιδρύματος. Επανέλαβε ότι η αναστολή των έξι τμημάτων του πανεπιστημίου από την Νίκη Κεραμέως «είναι μια άστοχη και εκδικητική απόφαση, όχι για την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για το ίδιο το ίδρυμα». Δήλωσε δε ότι αυτή η απόφαση «πρέπει να αποσυρθεί για το καλό του πανεπιστημίου, του τόπου και της νέας γενιάς». Προσέθεσε ότι «ο στόχος δεν είναι από μικροκομματική σκοπιμότητα να γκρεμίζει η κυβέρνηση ό,τι έχει κτίσει η προηγούμενη αλλά [...] να δουλέψουμε για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη δημιουργία μιας προοπτικής για το μέλλον των νέων ανθρώπων».

«Έχω ιδία γνώση και εμπειρία από το πανεπιστήμιό σας μιας και στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής δίδαξε η σύζυγός μου» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι η ίδια έχει μια πολύ θετική εντύπωση για το πανεπιστήμιο, για τους φοιτητές του αλλά και για το επίπεδο σπουδών.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πανεπιστήμιο μερικούς μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Γαβρόγλου που προέβλεπε τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων. «Σε λίγες ημέρες διευθετούμε τις τελευταίες λεπτομέρειες των διαδικασιών μετάβασης στη δημιουργία του νέου πανεπιστημίου και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι είμαστε ένα μεγάλο δυνατό ακαδημαϊκό ίδρυμα, το 8o στην χώρα, με αξιοπρόσεκτη ακαδημαϊκή κοινότητα». Παράλληλα επεσήμανε ότι, όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, το ίδρυμα θα διαθέτει πιο σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Ανέφερε πως η άποψη της Συγκλήτου του ΠΔΜ είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η διεύρυνση του ιδρύματος με την ίδρυση των νέων τμημάτων τα οποία προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος της συγχώνευσης και των οποίων σήμερα αναστέλλεται η λειτουργία, ενώ εξέφρασε τις ισχυρές αντιρρήσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στο ενδεχόμενο θέσπισης της βάσης εισαγωγής του 10, καθώς αυτό θα σημάνει σημαντική συρρίκνωση του αριθμού των φοιτητών και άρα και των τμημάτων.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου στην Δυτική Μακεδονία, το Πανεπιστήμιο θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης με τη δική του συμβολή στην εκπαίδευση, την έρευνα και τη δημιουργία ενός διεθνούς επιστημονικού αποτυπώματος.

Μίλησε για τις πρωτοβουλίες του ιδρύματος που ενισχύουν τη διεθνοποίησή του με τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τη συνεργασία με τους βόρειους βαλκανικούς γείτονες και την Κίνα, αναφέροντας ότι 2 από τα 11 συνολικά προγράμματα στη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Κίνας που εντάσσεται στην πρωτοβουλία One Belt-One Road, είναι του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος ο πρύτανης του ΠΔΜ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, την κατ' εξαίρεση στήριξη του ιδρύματος σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες που θα προκύψουν από τη διαδικασία οικονομικής μετάβασης που βρίσκεται ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρύτανης του ΠΔΜ -λάτρης του σκακιού ο ίδιος- προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ένα βιβλίο για το σκάκι λέγοντας ότι με αυτό μεγάλωσαν γενιές νέων σκακιστών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε ότι «δεν είναι τυχαίο που μου δίνετε αυτό το βιβλίο, γιατί υπό μια έννοια χρειάζεται στην πολιτική γιατί πρέπει να προβλέπουμε τις κινήσεις». Δήλωσε επίσης ότι το βιβλίο θα του χρησιμεύσει για τα μαθήματα σκακιού που έχει ξεκινήσει με τον γιο του.