«Η πραγματική πρόθεση δεν ήταν οι μολότοφ, αλλά οι εγκληματίες που δεν πετάνε μολότοφ, οι "μπαχαλάκηδες" που φορούν γραβάτες και κοστούμια», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Αδύναμη η κυβέρνηση να χειριστεί κρίσιμα θέματα.

“Εσείς πιστεύετε ότι η κυβέρνηση άλλαξε τους Ποινικούς Κώδικες τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή τους για τις μολότωφ ή για να κάνει deals με τους ‘εγκληματίες των λευκών κολλάρων;».

Με την ερώτηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε την ουσία που κρύβεται πίσω από την επίμαχη διάταξη, την οποία ανέδειξαν οι Financial Times, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”.

Στην δημοσιογραφική παρατήρηση μάλιστα ότι η κυβέρνηση έστειλε απάντηση, o κ.Τσίπρας απάντησε: “Η κυβέρνηση έστειλε επιστολή αλλά οι FT δεν ανασκεύασαν, κάτι λέει αυτό».

Όταν ρωτήθηκε ποιους εννοεί όταν μιλά για “λευκά κολλάρα”, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε και τη στάση των μεγάλων συστημικών μέσων ενημέρωσης, απαντώντας με δηκτικό τρόπο: “Τα ονοματεπώνυμα (των “λευκών κολάρων”) τα ζητάω από τον κ.Μητσοτάκη και θα περίμενα να μου τα πείτε κι εσείς, οι δημοσιογράφοι, όχι να αναδεικνύεται το θέμα μόνο από τους FT. To να λιβανίζετε μία κυβέρνηση έχει και τα όριά της – δεν μιλώ για σας, γενικά αναφέρομαι», είπε χαρακτηριστικά.

Συνδέοντας ευθέως την επίμαχη διάταξη με θαλασσοδάνεια και με την υπόθεση Novartis, τόνισε τα εξής:

- Αφορά τραπεζικά στελέχη που ελέγχονται για τα θαλασσοδάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Ολοι αυτοί απέκτησαν ασυλία τώρα.

- Ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία είναι ότι έχουν πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια τους, όχι ο φόβος των στελεχών τους “να βάλουν υπογραφή”.

Είναι οξύμωρο να λένε ότι μέχρι τώρα, δεν είχαν κανένα φόβο και έβαζαν την υπογραφή τους αλλά, παράλληλα, ότι χρειάζονται ασυλία.

- Η μεγάλη παθογένεια του ελληνικού συστήματος είναι η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. Σήμερα είχαμε απόφαση για τη Ζήμενς μετά από αναμονή 14 χρόνων, ενώ ο Γιάννος Παπαντωνίου προφυλακίσθηκε μετά απο 11 χρόνια εκκρεμότητας.

- Ενας ανταγωνιστής σας (σ.σ. εννοεί τον κ.Μαρινάκη) έχει μία υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ και η επιτροποή Ανταγωνισμού ήταν ιδιαίτερα δραστήρια σ΄αυτό το θεμα. Για χάρη αυτού του επιχειρηματία η κυβέρνηση άλλαξε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Με αφορμή τα παραπάνω αλλά και την υπόθεση Novartis, αφού επισήμανε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο για «δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση» ενώ εκκρεμούν δύο ακόμα υποθέσεις (των Αδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο αίτημα να αλλάξει το «άρθρο 86» του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε το αδίκημα της δωροδοκίας να μην παραγράφεται.

Στηλίτευσε μάλιστα το επιχείρημα της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που απέρριψαν το αίτημα, λέγοντας: «είπαν ότι η πρόταση μας είναι καθ΄υπερβολήν».

Σε ερώτηση εάν θα διαχειριζόταν διαφορετικά, ως πρωθυπουργός, την υπόθεση Novartis, με δεδομένη πια την εμπειρία από αυτά τα δύο χρόνια και τις κατηγορίες που αποδόθηκαν στον κ.Παπαγγελόπουλο περί «πολιτικής σκευωρίας», απάντησε:

«Με το χέρι στην καρδιά: έτσι όπως λειτουργεί η σημερινή κυβέρνηση μας διδάσκει ότι έπρεπε να έχουμε μεγαλύτερο τσαγανό στην αντιμετώπιση καταστάσεων. Σαν αρσακειάδες πήγαμε, ιδέα δεν είχαμε για την πολιτική διάσταση της υπόθεσης».