Με κεντρικό σύνθημα της συνεδρίασης «Ξεκινάμε για την Αριστερά της Εποχής μας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις διαδικασίες της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Είμαστε εδώ, όλες και όλοι μαζί, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, αλλά βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών που θα στηρίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να υπηρετήσουμε φιλοδοξίες αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι τούτος ο τόπος έχει ταλαιπωρηθεί από τις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι στόχος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η «ανασύνταξη, η ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός της πολιτικής συμμαχίας σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της αριστεράς, της κυβερνώσας αριστεράς».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μας δείξει το αληθινό της πρόσωπο. Η σκληρή πραγματικότητα της πράξης και της πολιτικής της, θα έλεγα ότι σκίζει με μεγάλη ταχύτητα, το πέπλο των υποσχέσεων, των προσδοκιών και το πέπλο ακόμα της επικοινωνίας της», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται αντικοινωνική, επικίνδυνη, προσκολλημένη σε συνταγές παλαιότερων δεκαετιών για την κατάληψη του κράτους, κυνική στην προσπάθεια να παρουσιάζει το μαύρο άσπρο για την ίδια, και το άσπρο μαύρο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Κριτικάροντας την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής:

  • Τη «μαύρη κωμωδία διανομής δημόσιων νοσοκομείων ως αντάλλαγμα για προεκλογική στήριξη, ως ανταμοιβή για κομματικές υπηρεσίες, ως παρηγοριά σε αποτυχημένους πολιτευτές ή ως στήριξη συγγενών και  κουμπάρων, που δείχνει το πλεόνασμα υποκρισίας και το έλλειμμα ήθους του κ. Μητσοτάκη».

  • «Έχουμε μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, την νεολαία, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη  στους εκλεκτούς της πρώτης κατηγορίας».

  • «Κατάφεραν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, να διασύρουν την Ελλάδα στο εξωτερικό και να δώσουν την εικόνα μιας χώρας που ανέχεται πρακτικές ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ θα επιστραφούν από δεσμευμένους λογαριασμούς που βρίσκονται υπό έλεγχο»

  • «Παρέχουν προκλητική ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που διώκονται για «θαλασσοδάνεια» και από ότι φαίνεται με την στάση τους στην Συνταγματική Αναθεώρηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το λάδωμα είναι στα καθήκοντα ενός Υπουργού».

  • «Κατάφεραν επίσης να βολέψουν χιλιάδες «δικά τους παιδιά», σε θέσεις μετακλητών, σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, με μια ταχύτητα που δείχνει ότι ο οδικός χάρτης αυτού του πλιάτσικου είχε προετοιμαστεί πριν ακόμα γίνουν κυβέρνηση».

  • «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ανέχτηκαν, υποδαύλισαν, και εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο χυδαίο τρόπο τις πιο ακραίες αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως και τη συστηματική καλλιέργεια της ξενοφοβίας και τις βάρβαρες εκδηλώσεις εναντίον ανυπεράσπιστων προσφύγων».

  • «Η ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση #ΣΥΡΙΖΑ, έχει εγκαταλειφθεί. Η χωρίς προηγούμενο Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στη Κύπρο αντιμετωπίζεται με λογικές χαμηλών τόνων και κατευνασμού, μη τυχόν και αυξηθούν οι προσφυγικές ροές».

 

Ας φέρουν νωρίτερα τις εκλογές - Θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας

Στην παραφιλολογία των τελευταίων ημερών για πρόωρες και μάλιστα διπλές εκλογές, εντός του 2020, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της Νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Ας φέρουν νωρίτερα τις εκλογές. Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει και να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κόμματα και τους πολίτες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ο οποίος εκτίμησε πως «δεν θα έχουμε διπλές εκλογές γιατί οι εκλογές για πρώτη φορά με αναλογική εκπροσώπηση θα δώσουν την δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Στη διήμερη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει και ένας πρώτος απολογισμός της καμπάνιας "Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου". Η εγγραφή νέων μελών, οργανωτικά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα στις νέες συνθήκες, αλλά και η έως τώρα λειτουργία και βελτίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας iSYRIZA θα απασχολήσουν τη συζήτηση. Εξάλλου το άνοιγμα στη νεολαία και σε κοινωνικά τμήματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα οργανωτική σχέση και ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες.

στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμπεριλαμβάνονται προσωπικότητες από τα Συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία, το Φεμινιστικό και Οικολογικό Κίνημα.

Τα 700, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στελέχη και προσωπικότητες από ένα ευρύ φάσμα της Αριστεράς, της Οικολογίας, του συνδικαλισμού, της Αυτοδιοίκησης, της νεολαίας και του ευρύτερου προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου θα θέσουν τις βάσεις στον δρόμο προς το συνέδριο. Όπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου, το πολυμελές όργανο που συγκροτείται έχει ισχυρό συμβολικό χαρακτήρα θέλοντας να αποτυπώσει ακριβώς το εύρος και τον χαρακτήρα των δυνάμεων και των προσωπικοτήτων που συμπορεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και που έχουν ταχθεί στην υπόθεση της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στη νέα εποχή. Ιδίως βλέποντας την παλινόρθωση της πιο σκληρής Δεξιάς, που επιχειρεί το γκρέμισμα κάθε κατάτακτησης και δημοκρατικής παρακαταθήκης.