«Μνημείο οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού» χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις δημόσιες συγκεντρώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σε τηλεοπτική δήλωσή του, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση φοβάται, όλο και περισσότερο, τη φωνή της κοινωνίας».

«Το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συγκεντρώσεις συνιστά μνημείο οπισθοδρόμησης και αυταρχισμού. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται βεβαίως για την παρακώλυση της κυκλοφορίας, ούτε για την ασφάλεια των πολιτών», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να γυρίσει το ρολόι του χρόνου στις πιο σκοτεινές μέρες της ελληνικής ιστορίας, να επαναφέρει το καθεστώς του κράτους-χωροφύλακα».

«Σπεύδει να φέρει τώρα αυτό το νομοσχέδιο για να προλάβει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα ενταθούν τους επόμενους μήνες, λόγω της ασφυξίας που φέρνει στην οικονομία με την πολιτική της», συνεχίζει ο Αλ. Χαρίτσης, υποστηρίζοντας ότι «στη λογική αυτή, το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την αυθαίρετη απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων» καθώς και «περιορίζει και ποινικοποιεί το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης, προβλέποντας εξοντωτικές ποινές για τους οργανωτές σε περίπτωση που υπάρξουν επεισόδια».

Επιπλέον, συμπληρώνει, ότι το νομοσχέδιο «καθιστά ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα τη συμμετοχή σε συγκέντρωση που έχουν απαγορεύσει οι αρχές».

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεπέρασε τον εαυτό του. Χρησιμοποιεί το νομικό οπλοστάσιο της δικτατορίας, εκχωρεί στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, αντιμετωπίζει το λαό ως εχθρό και δυνάμει ένοχο», υπογραμμίζει και καταλήγει: «Η κυβέρνηση θέλει να εκφοβίσει τους πολίτες. Ο λόγος είναι απλός. Είναι η ίδια η κυβέρνηση που φοβάται, όλο και περισσότερο, τη φωνή της κοινωνίας».

 

Χαρίτσης: Η πολιτική της ΝΔ οδηγεί σε αδιέξοδο στην οικονομία

«Τα περίφημα 24 δισ. που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν έχουν φτάσει στην πραγματική οικονομία, η οποία βιώνει τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ειδικότερα, αναφορικά με την οικονομία ο κ. Χαρίτσης είπε ότι «οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, ακόμη τα αναζητούν αυτά τα χρήματα». «Άλλο πράγμα να εξαγγέλλεις και άλλο να ενισχύεις πραγματικά την οικονομία και τους κλάδους που το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλογές με τις οποίες «οι εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, καθώς καλούνται ουσιαστικά να επιλέξουν είτε την απόλυση, είτε τη μείωση του μισθού τους». Είπε ότι ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο ότι μόλις 3.000 επιχειρήσεις και 33.000 από το 1 εκατ. συνολικά εργαζόμενων έχουν ενταχθεί  στο πρόγραμμα «Συν-εργασία». Αυτό «συνιστά παταγώδη αποτυχία», τόνισε, προσθέτοντας ότι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μένουν ακάλυπτες, καθώς αποκλείονται από την δυνατότητα δανεισμού και την άμεση ρευστότητα που χρειάζονται. Επισήμανε ότι γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την έγκαιρη ενίσχυσή τους με ρευστότητα με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία «έπειτα από 12 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται ήδη σε ύφεση από το φθινόπωρο του 2019 εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης». Υποστήριξε ότι «σε συνδυασμό με την αδράνειά της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης του κορονοϊού, τα προβλήματα στην οικονομία οξύνονται, ολόκληροι κλάδοι οδηγούνται σε αδιέξοδο και ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας». Πρόσθεσε ότι το επιβεβαιώνει και ο Διοικητής της ΤτΕ, «ο οποίος έκανε λόγο για αύξηση της ανεργίας στο 24% και για πολύ πιο αργή ανάκαμψη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια». Σχολίασε ότι «η κυβέρνηση λοιδόρησε το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ αντί να προχωρήσει σε  γενναίες παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει χθες».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει «λογικές εσωτερικής υποτίμησης και υποβάθμισης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης» και εξέφρασε το φόβο ότι θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας. Είπε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα», καθώς «ο φαύλος κύκλος στον οποίο οδηγείται ξανά η ελληνική κοινωνία μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αντέξει». Διότι, τόνισε, «καταβαραθρώνονται η καταναλωτική δύναμη, τα ασφαλιστικά ταμεία και η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά». Πολύ φοβόμαστε ότι θα οδηγηθούμε στην λήψη νέων μέτρων λιτότητας».

 Σε σχέση με το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εισηγείται ένα νόμο «που παραπέμπει σε άλλες εποχές πριν τη μεταπολίτευση, πριν την σταθεροποίηση της δημοκρατίας», σχολιάζοντας ότι «δεν είναι τυχαίος ο σχεδιασμός». Είπε δηλαδή ότι «η κυβέρνηση θέλει να προλάβει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κοινωνικές αντιδράσεις, εξαιτίας της ασφυξίας που έχει προκαλέσει στην οικονομία». Όμως, σημείωσε, «το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω και σε περιστολή». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρόκειται για αντιδημοκρατικό κατήφορο και για επίδειξη πυγμής και αυταρχισμού που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.