«Αυτό που ζούμε την τελευταία 10ετιά είναι κάτι μοναδικό στον σύγχρονο καπιταλισμό - μια συνολική ενδογενής κατάρρευση του μοντέλου παραγωγής και διανομής», αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην «Εποχή» και τονίζει πως «είναι πλέον επιτακτικό να μιλήσουμε για μια αλλαγή μοντέλου».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορεί τη ΝΔ ότι θεωρεί την κρίση ως ευκαιρία «για να διαλύσουν δικαιώματα» ή για να συνεχίσουν «business as usual» και ότι άρχισε να επιβάλει ένα είδος μνημονίου πριν και μετά τον κορονοϊό με την «επίθεση» στα εργασιακά. «Τώρα περιμένουμε την τρίτη πράξη του δράματος με το πόρισμα Πισσαρίδη, όπου φαίνεται περιλαμβάνονται όλοι οι μύχιοι πόθοι των νεοφιλελεύθερων εκσυγχρονιστών» και πως έτσι χτίζονται οι όροι ενός νέου κανονικού μνημονίου, προσθέτει. Στην κριτική του στη ΝΔ, μιλά για «αυταρχική πρακτική στα κοινωνικά», «ακραία ταξικά μεροληπτική πρακτική στα οικονομικά», «απόλυτα παλαιοκομματική λογική στη διαχείριση δημόσιου χρήματος» και «φιλελεύθερο προσωπείο χάρη στην άκρατη στήριξη του ακραίου κέντρου και των media».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να φτιάξει μια σύγχρονη ριζοσπαστική πρόταση, ηγεμονική σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που θα βλέπουν τα συμφέροντά τους να εκπροσωπούνται, θα βλέπουν τον εαυτό τους ως διαμορφωτές της», δηλώνει, μεταξύ άλλων. Σημειώνει ότι «για την Αριστερά ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, τα μέσα είναι μέρος του σκοπού, αλλιώς δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν είμαστε μια από τα ίδια». Σχολιάζει ότι «είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός αντιμετωπίζεται με κατάληψη στους θεσμούς - να κάνουμε ό,τι κάνει δηλαδή το λεγόμενο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη...», προσθέτοντας πως παρερμήνευσαν κάποιοι τα λόγια του προέδρου (σ.σ. «περί αρμών της εξουσίας»). Ερωτηθείς για τις «αποκαλύψεις» κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα, απαντά: «Να γυρίσουμε την ατζέντα στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου». «Ωστόσο», προσθέτει, «όταν η ΝΔ προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με τέτοιες «αποκαλύψεις» δεν βρίσκω άλλη λύση από το να δίνουμε συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα και μάλιστα να κάνουμε και χρήση όλων των ένδικων μέσων».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν και είναι ακατανόητη η επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά», ότι είναι λάθος να προκαταλαμβάνεται η γνώμη και η θέληση των συνέδρων, ενώ σχολιάζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% και ο ΣΥΡΙΖΑ του 33% είναι προπαγανδιστική επινόηση, διχαστική και ανιστόρητη...». Τονίζει μεταξύ άλλων ότι «χρειαζόμαστε ένα κόμμα συλλογικό διανοούμενο, με την έννοια της παραγωγής πολιτικής, που υπερασπίζεται αξίες, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αγκυρωμένο στην κοινωνική υποκειμενικότητα, χρήσιμο και συμμετοχικό στην κίνηση της κοινωνίας». Για να γίνουν τα παραπάνω, προσθέτει, «προϋπόθεση είναι η εσωκομματική δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα των μελών να μην εκχωρούνται στην ηγετική ομάδα, όσο φωτισμένη και αν είναι».