Για κατάσταση «στο όριο της απώλειας ελέγχου» προειδοποιεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των νέων περιοριστικών μέτρων για την Αττική.

 

«Η λήψη έκτακτων μέτρων στην Αττική μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προβληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας μετά το 'άνοιγμα' της οικονομίας και του τουρισμού. Η κατάσταση είναι στο όριο της απώλειας ελέγχου και η προσπάθεια ωραιοποίησής της από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, προσβάλλει τη νοημοσύνη μας και δίνει 'λάθος μήνυμα' στην κοινωνία» σημειώνει ο Α. Ξανθός. «Επειδή δεν 'μείναμε ασφαλείς', λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα και όχι επειδή 'τα πάμε καλύτερα από το 1ο κύμα', όπως μας είπε με θράσος ο κ. Μητσοτάκης» τονίζει.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενισχυμένη και αποκεντρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση και παρέμβαση, σε συνεργασία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας με τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς-επαγγελματικούς φορείς».

«Μόνο με επιστημονική τεκμηρίωση, καλή εκτίμηση του κινδύνου, διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών και επαρκή προετοιμασία του ΕΣΥ, μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση της νέας φάσης», συνεχίζει ο κ. Ξανθός και καταλήγει: «Το στοιχείο της τοπικότητας είναι σημαντικό για στοχευμένα και δραστικά μέτρα δημόσιας υγείας, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να γίνει σε επίπεδο δήμων του Λεκανοπεδίου και είναι πιο εφικτό σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων ή μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων».