«Η εγκληματική αδράνεια και η αποποίηση των ευθυνών της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας συνοψίστηκε στο χθεσινό εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού «αυτοπεριορισμός ή καραντίνα», δήλωσε σήμερα ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτό που μας κρύβει ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει τη δυνατότητα, αξιοποιώντας την πρωτοφανή ευελιξία που ισχύει για το τρέχον ΕΣΠΑ, να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας» επισημαίνοντας «με μηδενική μάλιστα επιβάρυνση για τα δημόσια ταμεία».

Συνέχισε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη υποδείξει στην κυβέρνηση ότι «μπορεί να χρησιμοποιήσει άμεσα αυτά τα σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια για να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές, σε προμήθεια υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού στα νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ, ενοικιάσεις και εξοπλισμό σχολικών αιθουσών και προμήθεια συρμών και λεωφορείων», και πως μπορεί ακόμα «να στηρίξει την πραγματική οικονομία, αξιοποιώντας τώρα αυτά τα χρήματα για μη επιστρεπτέες ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιδότηση μισθών των εργαζόμενων».

«Άμεσα, ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί δεν έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων», σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης και καλώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση «να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κουνάνε το δάχτυλο στην κοινωνία» τόνισε: «Αυτοί οφείλουν να απαντήσουν για ποιο λόγο επιλέγουν να αφήνουν αθωράκιστη την δημόσια υγεία και την παιδεία, να προκαλούν χάος στα ΜΜΜ, να μην στηρίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους, και τελικά να οδηγούν μια ολόκληρη κοινωνία σε ανασφάλεια και απόγνωση».