«H απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης ακόμη και σ' αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που δοκιμάζουν την κοινωνία μας είναι η ρευστοποίηση της περιουσίας των δανειοληπτών και η ικανοποίηση των πιστωτών», αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία επιπλέον ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, δήλωνε με στόμφο ότι ‘’δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020’’, όμως στην πραγματικότητα δεν νομοθέτησε καμία οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας» αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου και ακολούθως υποστηρίζει:

«Η αλήθεια είναι ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αποφάσισε μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο πτωχευτικός της Ν..Δ - ο οποίος και επισήμως καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας - να μην προχωρούν πλειστηριασμοί μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά. Για να χαρακτηριστεί κάποιος "ευάλωτος" θα πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα έως 7.000 ευρώ. 'Αρα ακόμη και αυτή η απόφαση αφορά πολύ περιορισμένο πλήθος.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και αν κάποιος θεωρείται ευάλωτος θα πρέπει να καταθέσει αίτηση στην τράπεζα που να το αποδεικνύει και να ζητά ρύθμιση, με την τελική απόφαση να επαφίεται στην τράπεζα. Δεν υπάρχει καμία αυτοματοποιημένη διαδικασία ούτε εξάλλου και θεσμικό πλαίσιο όπως ήδη επισημάναμε.

Η αλήθεια είναι ότι ούτε το περίφημο πρόγραμμα "Γέφυρα" της Ν.Δ. παρέχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας σε όσους έχουν κόκκινα δάνεια, πάρα μόνο προσωρινή επιδότηση δόσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η αλήθεια είναι ότι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας γίνονται αυτή τη στιγμή στη χώρα εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης».