Oι σοβαρές καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία στη Κρήτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με τον περιφερειάρχη της Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε μετά τη τηλεδιάσκεψη πως χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.

 

«Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την στήριξη των πληγέντων, τις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών, αλλά και την θωράκιση των περιοχών με τις κατάλληλες υποδομές», ανέφερε και επεσήμανε πως είναι αναγκαίο ένα πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων με χρηματοδότηση από την πολιτεία και υλοποίηση από την Περιφέρεια, με έμφαση στην περιοχή του νέου αεροδρομίου και τον Βόρειο οδικό άξονα.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε τη Κυβέρνηση να αποδεχθεί την τροπολογία που θα καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής, τη Τρίτη, για την υπαγωγή και της Κρήτης στις ταχείες διαδικασίες εφαρμογή των μέτρων που νομοθετήθηκαν για τις καταστροφές από τον Ιανό(Ν.4728/2020).

Ειδικότερα το Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

- Την αύξηση της χρηματοδότησης που δόθηκε στην Περιφέρεια και στους Δήμους που επλήγησαν, για την αποκατάσταση των υποδομών. Τα ως τώρα ποσά είναι ανεπαρκή.

- Την άμεση ενίσχυση των πληγέντων με 5000 ευρώ για τους κατοίκους και 8000 ευρώ για καταστήματα και εγκαταστάσεις

- Την εξατομικευμένη καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις, στις οικοσκευές. Ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές αποζημιώσεις. Ιδιαίτερα όταν οι κάτοικοι ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις λόγω των περσινών καταστροφών.

-Την αναστολή των πάσης φύσεων φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών υποχρεώσεων των πληγέντων.

Πηγή: ΑΠΕ