Για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, δηλώνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο CNN Greece, καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και αδυναμία στο να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κατηγορεί δε ευθέως τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «προσπαθεί να μείνει εκτός κάδρου των ευθυνών» και την κυβέρνηση ότι «αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να επιταχύνει και να βαθύνει αυτή τη συνολική αναδιαρθρωτική στρατηγική». «Δεν είναι εξάλλου καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι παρά το δεύτερο lockdown δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση ενός πιθανού τρίτου κύματος», σχολιάζει.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρει πως δεν θεωρεί ότι έχουν δοθεί οι οποιεσδήποτε εξηγήσεις με αφορμή τα δημοσιεύματα του Βήματος και της Δημοκρατίας σχετικά με λάθη κι ελλείψεις στην καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΠΥ. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ζητήσει να κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας οι κκ Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμενέας, Τσιόδρας.

«Διότι το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι αν η επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε σαφή και ακριβή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα ή αν πορευόταν με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας στα τυφλά», αναφέρει, τονίζοντας επί παραδείγματι, ότι για τη Θεσσαλονίκη «σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Θεσσαλονίκη έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα και είναι κρίσιμο να διευκρινιστεί αν αυτό δεν έγινε επειδή εξαιτίας της καθυστέρησης ενσωμάτωσης των δεδομένων της δεύτερης λίστας είχε δημιουργηθεί στρεβλή εικόνα στην επιτροπή».

«Και αν όλα είναι καλώς καμωμένα», συνεχίζει, «αναρωτιέται κανείς γιατί η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων». Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα πρέπει να διερευνηθεί «και είτε πρόκειται για ανικανότητα, που είναι το καλό σενάριο, είτε πρόκειται ακόμη χειρότερα για εσκεμμένη επιχείρηση πειράγματος των στοιχείων, οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν».

Εκτιμά δε, πως «σύντομα το πολιτικό τοπίο θα αναμορφωθεί», σημειώνοντας πως για τον ΣΥΡΙΖΑ «το ζητούμενο είναι να συνεχίσουμε τη συνεπή και μαχητική αντιπολίτευση, να δώσουμε τη μάχη των ιδεών και έτσι η κοινωνική δυσαρέσκεια θα μετατραπεί σε κοινωνική και πολιτική διαθεσιμότητα για ένα νέο προοδευτικό και αριστερό σχέδιο διεξόδου».