"Το πρόβλημα των χρεών της πανδημίας έχει καταστεί τόσο εκρηκτικό, που, αν δεν αντιμετωπιστεί ριζικά, υπονομεύει οποιαδήποτε δυναμική για ανάπτυξη", αναφέρει στην συνέντευξή της στην Real News, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι "η αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας δεν είναι χατίρι".

 

Περιγράφει τα βήματα που πρέπει να γίνουν: "Κατ' αρχάς, το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα..Δεύτερον, είναι αναγκαία η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο με «κούρεμα» βασικής οφειλής. Το μοντέλο που προτείνουμε είναι αυτό που εφαρμόσαμε με τις 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου και εκεί υπήρξε «κούρεμα» μεσοσταθμικά κατά 65%...

Παράλληλα, εισηγούμαστε ένα σταθερό πλαίσιο ρύθμισης των χρεών προς τις τράπεζες με δεσμευτικότητες και για αυτές, ώστε να αντιμετωπιστεί ο τεράστιος όγκος των παγωμένων δανείων, ύψους σχεδόν 30 δισ...Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη, ότι αποκλείει το «κούρεμα» γιατί είναι άδικο και «ξεπερασμένο», επιβεβαιώνουν ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση κουβαλά τόση ιδεοληψία, που καταντά κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνη". Η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει ακόμη ότι "οι διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης στις αποφάσεις για τη λειτουργία της αγοράς, τα ημίμετρα «ενίσχυσης», που λήγουν και παρατείνονται με το σταγονόμετρο, οι διαρροές περί παύσης και αυτών των ανεπαρκών μέτρων στήριξης αυξάνουν την ανασφάλεια" και προσθέτει ότι "χρειάζεται είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάταξης, με ορίζοντα τουλάχιστον το καλοκαίρι του 2022, ώστε επιχειρήσεις και εργαζόμενοι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ασφάλειες για να προχωρήσουν. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει κατ' ελάχιστο να περιλαμβάνει ένα πλαίσιο ριζικής αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, την αντικατάσταση της επιστρεπτέας προκαταβολής με μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους για διατήρηση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις, συγκεκριμένες φορολογικές διευκολύνσεις και, φυσικά, την οριστική απόσυρση του κατάπτυστου νέου πτωχευτικού κώδικα".

Η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί τον κίνδυνο νέων μνημονίων

Η κ. Αχτσιόγλου υποστηρίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα οδήγησε "στη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη" και εξηγεί: " Σε περιόδους τέτοιας κρίσης, το κράτος οφείλει να προχωρά σε δαπάνες για να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών, την κατανάλωση, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, για να περιορίσει την ύφεση. Και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη εφάρμοσαν και εφαρμόζουν αυτόν τον «κεϊνσιανισμό της κρίσης». Σημειώνει ακόμη ότι "όσο υπάρχουν οι «ευρωπαϊκές διευκολύνσεις», το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, υπάρχει μια σχετική ασφάλεια. Όταν αυτά αρθούν και η Ελλάδα βρεθεί ουραγός στην Ευρώπη στους ρυθμούς ανάπτυξης και με ένα υπερδιογκωμένο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ σοβαρά. Ο κίνδυνος, λοιπόν, για μνημόνια δημιουργείται ακριβώς από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση".Για τα ελληνοτουρκικά σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "στηρίζει την προοπτική της Χάγης, χωρίς όμως να αποδέχεται υποχωρήσεις σε ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας" και προσθέτει: "Αναρωτιέμαι αν ο κ. Μητσοτάκης έχει το πολιτικό σθένος να δηλώσει το ίδιο ή απλώς είναι όμηρος του κ. Σαμαρά."

Σεξισμός υπάρχει παντού

Για το ζήτημα του βιασμού και της κακοποίησης των γυναικών αναφέρει: "Σεξισμός υπάρχει παντού. Είναι μια πρακτική βαθύτατα εγγεγραμμένη στη συμπεριφορά και στη γλώσσα. Δεν είναι μια κατάσταση εξαίρεσης που τη συναντάμε μόνο στην άσκηση σωματικής βίας και στον βιασμό. Είναι μια καθημερινή πρακτική που εφορμάται από την πατριαρχική θεώρηση της γυναίκας ως αντικειμένου, όχι ως αυτενεργούντος και ελεύθερου υποκειμένου, και εξ αυτού ενέχει μια βαθιά υπόγεια υποτίμηση. Η Σοφία Μπεκατώρου έκανε το πιο κρίσιμο: μίλησε. Και αυτό δίνει τη δύναμη και την ασφάλεια και σε άλλες γυναίκες να μιλήσουν. Η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει όσο όλο και περισσότερες γυναίκες μιλούν".