Τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζουν με κοινή τους δήλωση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής Οικονομικού Κύκλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η έκθεση χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, που ανακοινώθηκε σήμερα, εκτιμά ότι η χώρα μας θα σημειώσει διψήφια ύφεση το 2020, τη δεύτερη βαθύτερη στην Ευρώπη, αλλάζοντας προς το χειρότερο τις δικές της προηγούμενες προβλέψεις. Επίσης, παραπέμπει πια στο τέλος του 2022 την επιστροφή της οικονομίας στα επίπεδα του 2019. Για φέτος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 3,5% -πολύ χαμηλότερο από το 4,8% που προέβλεπε η κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό- και 5% για το 2022», αναφέρουν οι τρεις βουλευτές, επισημαίνοντας ότι «ακόμη όμως και αυτά, υπό την προϋπόθεση της στήριξης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της επανεκκίνησης του λιανικού εμπορίου και της κρατικής στήριξης προς το σύνολο της οικονομίας». «Και υπό την αίρεση της θετικής πορείας των εμβολιασμών, ώστε να ανακάμψει σταδιακά και η τουριστική δραστηριότητα, κρίσιμος κλάδος της ελληνικής οικονομίας», προσθέτουν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ανάκαμψη τύπου V, στην οποία στήριζε την ρητορική της η κυβέρνηση, είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την πολιτική του “ βλέποντας και κάνοντας”, των ημίμετρων και του εξωραϊσμού της πραγματικότητας», υπογραμμίζουν και σχολιάζουν πως «η ανάκαμψη της οικονομίας δεν έρχεται νομοτελειακά ούτε με διαγγέλματα και επικοινωνιακά τρικ». Όπως εξηγούν, «προϋποθέτει την άμεση θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει στην τύχη του», αλλά και «την άμεση εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου, που θα αξιοποιεί πλήρως τις σημαντικές δημοσιονομικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες της χώρας μας για ουσιαστική ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας». «Με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, στήριξη της εργασίας, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με "κούρεμα", στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Αλλά και ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ως μοχλό κινητοποίησης και της ιδιωτικής οικονομίας», σημειώνουν, τονίζοντας ότι πρόκειται δηλαδή για ό,τι «εξαρχής έχει τεκμηριωμένα επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να μην αποκτήσει η κρίση που βιώνουμε μόνιμα χαρακτηριστικά, με επώδυνες για την κοινωνία επιπτώσεις, έχουν στενέψει δραματικά», καταλήγουν οι Ε. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου και Α. Χαρίτσης.