(Upd2 14:55)Επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση Novartis, τα εθνικά θέματα, την οικονομία, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Την έντονη ανησυχία του μετά και το περιστατικό στα Ίμια εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του. Είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, η ένταση στο Αιγαίο με υπαιτιότητα της Τουρκίας εγκυμονεί κινδύνους στην περιοχή, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτηρίζει τα Ίμια τουρκική επικράτεια».

Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση η οποία με την πολιτική της τους τελευταίους μήνες επιτρέπει στην Τουρκία να αυξάνει την προκλητικότητά της. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε αν «ο πρωθυπουργός είπε στον ομόλογό του, κατά την πρόσφατη συνομιλία τους, ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια ήταν είναι και θα είναι ελληνικό έδαφος»

. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Πάνο Καμμένο λέγοντας: «Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν υποχωρήσεις. Σοβαρή εθνική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται, δεν είναι καρναβάλι όλο το χρόνο [...]

Χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα, και κινήσεις αποκλιμάκωσης. Το μήνυμα της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ίμια είναι ελληνικά, τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν αμφισβητούνται». Kατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν δέχθηκε την σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών, κεκλεισμένων των θυρών και αναρωτήθηκε αν έχει κάτι να κρύψει.

Η κυβέρνηση διχάζει στο Σκοπιανό

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική ανευθυνότητα και διαπραγματευτική ανικανότητα. Είπε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε την διαπραγμάτευση δίχως προετοιμασία και δίχως να έχει ενημερώσει την αντιπολίτευση και οδηγείται σε συνεχείς υποχωρήσεις. «Έβαλαν στην ατζέντα τα θέματα του Συντάγματος μετά από δική μας πίεση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι ο κ. Τσίπρας προωθεί τα στενά κομματικά του συμφέροντα.

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διχάσει τους πολίτες, αρχικά είπε ακροδεξιούς εκείνους που μετείχαν στο συλλαλητήρια και στην συνέχεια συνέχισε τις προσβολές μιλώντας για ετερόκλητο όχλο, ανέφερε και προσέθεσε ότι «όταν ο κ. Τσίπρας βρισκόταν με την Χρυσή Αυγή στις πλατείες της αγανάκτησης δεν είχε τέτοιες ευαισθησίες».

Συνεχίζοντας την προσωπική επίθεση μίλησε για «αυταρέσκεια και έπαρση μίας παρέας που έχει μπερδέψει τη σκιά της με το μπόι της» και είπε ότι ένας πρωθυπουργός που περιφρονεί τους πολίτες είναι κατώτερος των περιστάσεων και δεν έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Όταν μιλά για πατριωτισμό ο κ . Τσίπρας υποτιμά τη νοημοσύνη των Ελλήνων γιατί δεν υπάρχει τίποτε πατριωτικό στην χρώση της χώρας με 100 δισ. ευρώ», προσέθεσε, ενώ έκανε αναφορά «στις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου που ενώ έχουν το εθνόσημο χρησιμοποιούν τη γλώσσα τα τρολς του διαδικτύου».

Το success story της κυβέρνησης κατέρρευσε

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση δοκίμασε τα πάντα και απέτυχε σε όλα. «Μίλησαν για ανάπτυξη, αλλά απέτυχαν αφού η πραγματική ανάπτυξη δεν ήλθε. Θέλησαν να εμφανιστούν σαν σκληροί διαπραγματευτές, αλλά απέτυχαν. Οι ίδιοι οι δανειστές τούς γελοιοποιούν, λένε δημόσια ότι με την κυβέρνηση Τσίπρα η ζωή τους έγινε ευκολότερη αλλά η ζωή των πολιτών έγινε δυσκολότερη.

Μίλησαν και μιλούν για εκσυγχρονισμό του κράτους. Όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 27.000 το 2017ω ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 492 εκατομμύρια. Καποιοι στήνουν κομματικούς στρατούς ενώ οι πολίτες υποφέρουν και το επίπεδο των αμοιβών τους μειώνεται. Μίλησαν για έξοδο από τα μνημόνια αλλά δεν τους πιστεύει κανείς. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Από παντού έρχονται μηνύματα για αυξημένη εποπτεία. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας είπε ότι διαπραγματεύεται τους όρους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σκευωρία η υπόθεση Νovartis

«Καθώς όλοι οι πυλώνες του success story απέτυχαν ο κ. Τσίπρας έκανε αυτό που ξέρει καλά, να πετά λάσπη και να συκοφαντεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης σαν εισαγωγή στην υπόθεση Novartis. Και πρόσθεσε ότι «τα κομματικά φερέφωνα προετοίμαζαν την κοινή γνώμη από πολύ καιρό και την έφεραν στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο».

«Υπάρχει σκάνδαλο; Βεβαίως και υπάρχει και είναι παγκόσμιο. Δεν αναδείχθηκε από κάποιους αριστερούς ατσίδες αλλά από τις αμερικανικές αρχές. Στην Ελλάδα είχε στήσει ένα βρώμικο σύστημα που προκαλούσε υπερσυνταγογράφηση και επιβάρυνε τους πολίτες. Υπήρχε υπέρμετρη δαπάνη, αλλά όταν συνέβαινε αυτό κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμαρτυρόταν. Πάει πολύ να ενδύεται τον μανδύα της κάθαρσης εκείνος που πολέμησε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης», ανέφερε ο αρχηγούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση Novartis για να στοχοποιεί πολιτικούς αντιπάλους, τονίζοντας: «Η θέση της ΝΔ είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: φως στο σκοτάδι. Να ζητήσουμε αποζημίωση από την εταιρεία και να δημιουργήσουμε ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μη επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «άθλια σκευωρία» της κυβέρνησης που έχει στόχο να πλήξη τους πολιτικούς της αντιπάλους και να προστατεύσει τους δικούς της ανθρώπους. «Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Η ΝΔ θα την υπερψηφίσει γιατί δεν θέλουμε να αμφιβάλει κανείς ότι θέλουμε να έλθουν όλα στο φώς».

Ακολούθως απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα που του ζήτησε να πει ονόματα για να αποδείξει τη σκευωρία, λέγοντας ότι η μεθόδευση ξεπερνά τη συκοφαντία και έθεσε οκτώ ερωτήματα:

- Πώς γνώριζε ο κ . Παπαγγελόπουλος το περιεχόμενο του κλειστού φακέλου πριν έλθει στη Βουλή και μίλησε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεων του ελληνικού κράτους; Η διάκριση των εξουσίων με αυτή την κυβέρνηση έχει πάψει να υπάρχει. Τα ίδια είπε και η κ. Θάνου.

- Γιατί η εισαγγελέας διαφθοράς δεν διαβίβασε στη Βουλή αμελλητί την υπόθεση ως όφειλε μόλις ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε, αλλά τρεις μήνες μετά;

- Πώς είναι δυνατόν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να γνωρίζει τους μάρτυρες;

- Πώς εξηγείται συγκεκριμένη εφημερίδα, που είναι εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας, να προαναγγέλλει πριν από ένα χρόνο την εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση;

- Πώς εξηγείται η εμπλοκή των 10 προσώπων από την στιγμή που η έρευνα του FBI δεν υπέδειξε κανέναν;

- Πώς εξηγείται η συγκάλυψη του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην υπόθεση ;

- Τι δουλειά είχε ο κ. Τζανακόπουλος στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

- Πώς εξηγείται ότι πριν από έναν χρόνο ο κ. Τσίπρας είχε προφητεύσει το συμπέρασμα της δικαστικής έρευνας;

Το σκάνδαλο Novartis δεν το χειρίζεται η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, το πήρε από τα χέρια της η κυβέρνηση για να το μετατρέψει σε εργαλείο πολιτικής εξόντωσης των αντιπάλων της, συμπέρανε κ. Μητοστάκης και προσέθεσε ότι οι κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται και γι΄ αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει άρον- άρον να κλείσει η Προανακριτική και να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Είπε ακόμη ότι είναι χαλκευμένα τα κατηγορητήρια για τους 10 πολιτικούς και ότι τίποτε από αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν αποβλέπει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Εξήγησε ωστόσο ότι «με την απόφασή μας επιμένουμε να πέσει άπλετο φως στις σκοτεινές διαδρομές ενός παρακράτους που κατασκευάζει κατηγορητήρια».

«Απαιτούμε να καταθέσουν οι μάρτυρες στην Επιτροπή της Βουλής σε αντιπαράθεση με εκείνους που κατηγορούν. Αυτοί οι τρεις κουκουλοφόροι τι φοβούνται, ότι θα τους πυροβολήσει ο κ . Πικραμένος ή ο κ. Σαμαράς ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης;» είπε και προσέθεσε: «Ας έλθουν να καταθέσουν ακόμη και φορώντας κουκούλα, αλλά να έλθουν να καταθέσουν στην Βουλή μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν. Είναι αδιανόητο να μην δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που κατηγορούνται να έλθουν σε αντιπαράθεση μαζί τους». Προειδοποίησε δε, να μην τολμήσει ο κ. Τσίπρας να κλείσει την Προκαταρκτική Επιτροπή πριν έλθουν όλα στο φως.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην υπόθεση των βλημάτων και τον Πάνο Καμμένο, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε αν η συμπολίτευση θα ψηφίσει την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπή για την αγοραπωλησία βλημάτων από την Σαουδική Αραβία. «Περιμένουμε να δούμε αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να συγκαλύψει ότι ο κ. Καμμένος ενέπλεξε παρανόμως μεσάζοντα στην αγοραπωλησία. Περιμένουμε να δούμε αν ήταν σε γνώση του οι ενέργειες του κ. Καμμένου. Αν είχε την παραμικρή τσίπα, ο κ. Τσίπρας θα επεδίωκε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με δική του πρωτοβουλία» είπε. Προειδοποίησε επίσης: «Να γνωρίζουν κάποιοι ότι οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες αλλάζουν και ότι για τον κ. Καμμένο και τα καμώματά του στο υπουργείο Άμυνας δεν υφίσταται καμία παραγραφή».

«Όλα όσα περιέγραψα θέτουν σε αμφισβήτηση τη σημαντικότερη κατάκτησή μας, το κράτος δικαίου, την υπόσταση της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Άλλωστε το ομολογούν μόνοι τους ότι "έχουμε την κυβέρνηση αλλά δεν έχουμε την εξουσία". Έλεγαν "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν"- ε λοιπόν δεν μας τελείωσαν είμαστε εδώ. Η ΝΔ δεν εγγυάται μόνο την οικονομία, είναι ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και έκλεισε με ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του:

«Απαιτώ απόλυτη συστράτευση, δεν θα λύσουμε τις προσωπικές μας διαφωνίες όταν η παράταξη δέχεται μία άθλια και συκοφαντική επίθεση, δίνουμε τον αγώνα όλοι μαζί», είπε μέσα σε έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών.

Μετά την ομιλία ουσιαστικά ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είπε «πρόεδρε η ομιλία σου μας κάλυψε».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης επίσης είπε ότι «μας εκφράζει όλους το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε αλλά δεν τα κατάφερε να μας διχάσει στο Σκοπιανό δεν θα το καταφέρει ούτε στη Novartis».