«Ζητάμε να γίνει έλεγχος για όλες τις πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης, που έχουν συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ», δήλωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου στο OPEN, για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Από τις λίστες Πέτσα, όπου δεκάδες εκατομμύρια δόθηκαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς διαφανή κριτήρια, χωρίς έλεγχο, με σπατάλη των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, μέχρι τη χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της Opinion Poll, εταιρείας διενέργειας δημοσκοπήσεων, μέσω άλλης εταιρείας. Είναι σειρά πράξεων οι οποίες, κατά την άποψή μας, έχουν ως αποτέλεσμα τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων, σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Πιστεύουμε ότι πράξεις πολύ πιο σοβαρές από αυτές που οδήγησαν στην παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς στην Αυστρία έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα», τόνισε.

«Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχουν συντελεστεί αδιαφανείς πράξεις χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ουδέποτε έχει κατατεθεί μία πλήρης ερμηνεία από την κυβέρνηση για τον τρόπο που έγινε η χρηματοδότηση μέσω των λιστών Πέτσα». «Πώς κάποια μέσα ενημέρωσης χρηματοδοτήθηκαν περισσότερο και κάποια άλλα όχι; Πώς επελέγησαν ανύπαρκτες ιστοσελίδες και χρηματοδοτήθηκαν, ενώ άλλες όχι;», διερωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι «άρα, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα αδιαφάνειας με χρήση των χρημάτων του ελληνικού λαού και σε πολλές περιπτώσεις, ναι, έχει οδηγήσει και σε χειραγώγηση της κοινής γνώμης και στην παρουσίαση μίας πραγματικότητας η οποία απέχει πολύ από αυτή που βιώνουν οι πολίτες».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, τέλος, ότι «αυτό που συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια στο "σύμπαν" της ενημέρωσης είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση και κάθε πολίτης πια το έχει αντιληφθεί». «Υπάρχει μία διαρκής υπερυποστηρικτική τοποθέτηση στις ενέργειες της κυβέρνησης και μία αποσιώπηση της παρουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων. Δημιουργείται μία πολύ στρεβλή κατάσταση για τη δημοκρατία και το λιγότερο που πρέπει να γίνει είναι όλα αυτά να ελεγχθούν», ανέφερε.