«Κάποιοι δεν πιστεύουν στην ανοιχτή κοινωνία, δεν αναγνωρίζουν κυρίαρχο το λαό, αλλά πιστεύουν σε μία κλειστή δημοκρατία, μία ελεγχόμενη από αυτούς Ελλάδα, με τους πολίτες εξαρτημένους, χειραγωγήσιμους, ελεγχόμενους. Και προσπαθούν με διάφορες μεθόδους να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στις κατασκευασμένες εντυπώσεις, μόνο οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με την ψήφο τους μπορούν και θα δώσουν την απάντηση. Και θα είναι όπως πάντα καταλυτική».

Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου, ξεκινώντας την ομιλία του σε πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Αγρίνιο.

Όπως πρόσθεσε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, «είναι για μένα μεγάλη χαρά να ξεκινούμε από εδώ, από τη Δυτική Ελλάδα, μαζί, αυτήν την προσπάθεια, για να δυναμώσουμε την παράταξή μας, για να ανατρέψουμε τα δεδομένα που μας πικραίνουν όλους, για να δώσουμε τέλος σε ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στο χθες, αλλά και σε μια παραλυτική ισορροπία, που περιφρονεί τις δυνατότητες των Ελλήνων, μια πελατειακή αντίληψη που απαξιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και κρατά σε ομηρία τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις της Ελληνικής κοινωνίας».

Αναφερόμενος στην χρονική περίοδο που ήταν πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι «τη μεγάλη οικονομική κρίση που κληρονομήσαμε, τη μεγάλη κρίση αξιοπιστίας που είχε η Ελλάδα λόγω της πολιτικής της ΝΔ, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα δύσκολα» και πρόσθεσε: «Πόνεσαν τον ελληνικό λαό, πόνεσαν και εμάς, και εμένα προσωπικά. Κάναμε την καρδιά μας πέτρα με στόχο να αποφευχθούν τα χειρότερα. Την πλήρη οικονομική μας κατάρρευση, την έξοδό μας από το ευρώ που θα απειλούσε και την οικονομία αλλά και την εθνική μας προστασία».

«Σήμερα, όμως,» συνέχισε, «αναδεικνύεται και πάλι η σημασία των αρχών, των αξιών και των ιδανικών της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, σήμερα που οι ηγεσίες της δεξιάς ΝΔ και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατούν να προσφέρουν ελπίδα και προοπτική, γιατί η μεν της ΝΔ παραμένει βαθιά συντηρητική και πελατειακή, η δε του ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχθηκε ο καλύτερος μαθητής αυτού του παιχνιδιού».

Επίσης, κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «φαίνεται πια η αδυναμία τους, να προσφέρουν ένα όραμα και μια ρεαλιστική πρόταση που να πηγαίνει τους Έλληνες και τη χώρα μπροστά, με σιγουριά και ασφάλεια στον σύνθετο και γεμάτο προκλήσεις κόσμο».

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως «αντί της συμμετοχής, της διαφάνειας και της διαβούλευσης, ειδικά με τα νέα ταμεία ανάκαμψης και νέας γενιάς, διαχειρίζεται τεράστια ποσά του ελληνικού λαού, με τρόπο πελατειακό, αναξιοκρατικό».

Μιλώντας για τον ρόλο του ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε ότι «μπροστά στις προκλήσεις της εποχής δεν μπορεί να πορεύεται κανείς ανυποψίαστος, με τις αποσκευές του γεμάτες από αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές του χθες» προσθέτοντας: «Καλούμαστε, να αντιμετωπίσουμε με σθένος τις σημερινές αλλά και τις επερχόμενες κρίσεις. Καλούμαστε όμως, για να έχουμε την εθνική ικανότητα να ανταπεξέλθουμε στις εξελίξεις αυτές, να ορθώσουμε θεσμούς δημοκρατικούς, λειτουργικούς, με διαφάνεια και λογοδοσία, με γνώμονα τον άνθρωπο και το κοινό καλό. Να συνεχίσουμε δηλαδή, τις μεγάλες αλλαγές που χαρακτήρισαν την πορεία μας ως παράταξη και να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα μιας Πολιτείας αιχμάλωτης σε παλιές νοοτροπίες και πρακτικές».

Παράλληλα, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «αυτό που προσδοκούν τώρα οι άνθρωποι είναι ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, πράσινο και βιώσιμο, που να κατοχυρώνει δικαιώματα, αξιοπρεπή ζωή, υγεία, παιδεία, εργασία, πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο, προστασία από κάθε μορφή ανισότητας, αλλά και λόγω συνθηκών, κλιματική δικαιοσύνη».

Μιλώντας για τις εσωκομματικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «αυτές οι εκλογές, δεν είναι απλά μια εσωκομματική διαδικασία, αλλά πρέπει να γίνουν μια γιορτή δημοκρατίας, διαμορφώνοντας νέες προϋποθέσεις και δυναμική».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι πρέπει «να κάνουμε την κρίση μοχλό αλλαγής, για την παράταξή μας και για την Ελλάδα, να οικοδομήσουμε μια προοδευτική παράταξη που θα ανταποκριθεί αποτελεσματικά, με όραμα και ρεαλισμό, στο ιστορικό της χρέος, που θα προτείνει μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική, μια πρόταση που θα απαντά ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον συντηρητικό διπολισμό που συντηρούν οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην συνέχεια, ο Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβεί στην Ναύπακτο, όπου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα επισκεφθεί το εργατικό κέντρο και θα συναντηθεί με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων.