«Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης που σταμάτησαν το Φθινόπωρο, προς τους επαγγελματίες που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε στις 12 το μεσημέρι στα Ιωάννινα με επαγγελματίες στην εστίαση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «Παμβώτης» Χρήστος Τάτσης τόνισε στον κ. Τσίπρα, πως οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να επιβιώσουν έως την άνοιξη. Όπως επισήμανε, από τις 6 Νοεμβρίου οπότε και εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα, η πτώση του τζίρου αγγίζει το 80%,σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν στους πελάτες να καθίσουν σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτήν την ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντάται με τον πρόεδρο και μέλη του Αγροτικού συνεταιρισμοί Ιωαννίνων.

Ο κ. Τσίπρας περπάτησε σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης όπου συνομίλησε με τον κόσμο, ενώ στις 7 το βράδυ θα κάνει πολιτική ομιλία σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών: Να ληφθούν στοχευόμενα μέτρα όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, για να κρατηθεί η παραγωγή

«Είναι αναγκαίο να παρθούν έκτακτα στοχευόμενα μέτρα όσο διαρκεί η ένταση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας για να κρατηθεί η παραγωγή» είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, οι οποίοι του επέδωσαν υπόμνημα με τα ζητήματα που τους απασχολούν κατά την συνάντηση που είχαν, ενώ ζήτησαν στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε ως σοβαρά και δομικά τα προβλήματα που βιώνει ο Έλληνας παραγωγός εν μέσω ενεργειακής κρίσης και αύξησης του κόστους, όπως η εκτόξευση των τιμών στο κόστος παραγωγής.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθείται εν μέσω ενεργειακής κρίσης είναι αλλοπρόσαλλη, σημειώνοντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι υπερπολλαπλάσια του κόστους του ρεύματος.

«Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να παρθούν έκτακτα στοχευόμενα μέτρα όσο διαρκεί η ένταση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας για να κρατηθεί η παραγωγή» είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί ειδική επιδότηση για τους παραγωγούς στην ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα που αφορά συνολικά την ελληνική οικονομία είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν βλέπω καμία βούληση ή σχεδιασμό, να κατευθυνθεί με κριτήριο και την περιφερειακή κατανομή των πόρων για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής» τόνισε καταλήγοντας.

Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση στις ΜΕΘ

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολίτες που βιώνουν την διπλή κρίση -την υγειονομική και της ακρίβειας που μαστίζει πια σχεδόν κάθε ελληνικό νοικοκυριό και επιχείρηση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ιωάννινα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των αγροτικών συνεταιρισμών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε και τα εξής:

«Αυτή η εικόνα της αγωνίας της απόγνωσης πρέπει να γίνει κατανοητή και αφορά την πλειοψηφία των συμπολιτών μας ανεξάρτητα αν έχει κανείς μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα, ίσως να μην αφορά κάποιους λίγους με υψηλό εισόδημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως ο προϋπολογισμός του 2022, δεν μπορεί να είναι ένας προϋπολογισμός τέλους της πανδημίας, άρα χρειάζονται μέτρα στήριξης, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης της οικονομικής, ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης όσο και για την αντιμετώπιση του τρομακτικού κύματος της ακρίβειας ως απότοκου της ενεργειακής κρίσης [...] Γνωρίζω ότι ο μέσος πολίτης σήμερα βιώνει την αγωνία για τη ζωή για την επιβίωση, όμως και η αγωνία αν θα βγει ο μήνας, καθώς την τρίτη εβδομάδα τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα, είναι πολύ κρίσιμη».

«Σήμερα η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες ανθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Με το γεγονός ότι καθημερινά έχουμε συνηθίσει την απώλεια των ανθρώπων, μία μέρα 80, μια μέρα 100, μια άλλη μέρα 120, αυτά δεν είναι αριθμοί, είναι ζωές», επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας και προσέθεσε:

«Και βεβαίως με το γεγονός ότι ορθώς έσπευσε η εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ σε σχεση με την ιδιαίτερη διαχείρηση "VIP πολιτών", εντός εισαγωγικών το θέτω, [...] στην προοπτική της θεραπείας, απένατι στην προοπτική της αξιοπρεπούς περίθαλψης. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. Πρώτα από όλα οφείλει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον ακριβή αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ, όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής, καθώς και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς».

«Όλοι είμαστε ίσοι απένατι στο δικαίωμα για ζωή, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη. Βεβαίως φτάσαμε ώς εδώ γιατί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και το δικαίωμα στη ζωή. Και δεν έχει κάνει τίποτε πραγματικά για να ενισχύσει το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τίποτα βεβαίως σε σχέση με τις αυξημένες αναγκες σε μία περίοδο πανδημίας. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.