«Δύο ακόμα θανατηφόρα ναυάγια κατατρεγμένων προσφύγων στο Αιγαίο, μέσα σε ένα 24ωρο, με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, ανάμεσα τους βρέφη και μικρά παιδιά.

Η καπιταλιστική βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο!

Πόσοι ακόμα νεκροί πρέπει να υπάρξουν, πόσα ναυάγια πρέπει να γίνουν, μέχρι να ληφθούν τα αναγκαία δραστικά μέτρα για να σταματήσουν τα ταξίδια του τρόμου;» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για τα δύο πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες στο Αιγαίο».

«Όσο συνεχίζεται η πολιτική της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των ξεριζωμένων, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, τόσο η απελπισία αυτών των ανθρώπων θα τους οδηγεί στα νύχια των διακινητών και σε νέα πιο επικίνδυνα δρομολόγια» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στήριξαν, στηρίζουν και υλοποιούν την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το απαράδεκτο κατασκεύασμα της "ασφαλούς τρίτης χώρας" και την κατάπτυστη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι. 

Η κατάργηση όλων αυτών των συμφωνιών και των αποφάσεων, η δημιουργία Επιτροπών Ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ώστε οι πρόσφυγες να ταξιδεύουν απευθείας από εκεί για τις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, χωρίς τα θανατηφόρα ταξίδια και τους εκβιασμούς των διακινητών, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

«Η νέα χρονιά να σημάνει την άνοδο της πάλης των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση. Η αλληλεγγύη, όπως αυτή που έδειξαν οι κάτοικοι της Πάρου στα θύματα του τελευταίου ναυαγίου, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης αυτής» καταλήγει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.