«Η χώρα πληρώνει πολύ ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σε ό,τι αφορά την πανδημία και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στον «ΣΚΑΪ».

 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε τα δύο προβλήματα με «υποτίμηση και ψεύτικη αισιοδοξία». Ανέφερε ότι «διαψεύστηκαν πλήρως οι αρχικοί ισχυρισμοί της ΝΔ ότι η ακρίβεια θα ήταν «ένα παροδικό φαινόμενο» και ειδικότερα για το ενεργειακό είπε πως «τα όποια μέτρα της κυβέρνησης ήταν πολύ κατώτερα των περιστάσεων». Υπογράμμισε ότι το κρίσιμο είναι η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ «γιατί αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να επιχορηγεί, ουσιαστικά, με δημόσιο χρήμα τα ιδιωτικά κέρδη στην αγορά ενέργειας».

Αναφορικά με το ζήτημα του κατώτατου μισθού σχολίασε πως «όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι θα προχωρήσουν σε μια «γενναία και ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη», έχουμε πλέον την ίδια την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι η σημερινή αύξηση του 2% είναι σίγουρα μη ουσιαστική», «είναι μια αύξηση-ανέκδοτο». «Όταν ακούμε ότι είδη πρώτης ανάγκης όπως το κρέας είναι 10% πάνω, το 2% στον κατώτατο μισθό είναι ανέκδοτο», πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία ο κατώτατος παραμένει χαμηλότερος από αυτόν του 2010 και την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των χωρών της ευρωζώνης το '20 και το '21 -σε χρονιές πανδημίας- προχώρησαν σε αύξηση του κατώτατου μισθού». Ο εκπρόσωπος του κόμματός τόνισε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να είναι στα 800 ευρώ και να γίνει εδώ και τώρα, όχι το Μάιο, τώρα είναι που τα νοικοκυριά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους». Επίσης σημείωσε ότι χρειάζεται άμεσα μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, συνολικά στα καύσιμα, καθώς και ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, «ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και να επιβιώσουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως το «το 2020 είχαμε τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος σε όλη την Ευρώπη» και ότι «είμαστε πρωταθλητές σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, 10 μονάδες παραπάνω από τον δεύτερο». Αντίστοιχα είπε ότι και στην πανδημία «η χώρα ξανά αυτή τη στιγμή έχει βρεθεί δύο φορές πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες αναλογικά με τον πληθυσμό». Τόνισε ότι «έχουμε μία κυβέρνηση η οποία ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την ασφάλεια της κοινωνίας απέναντι σε όλες αυτές τις μεγάλες κρίσεις» και πως «μοναδική λύση είναι οι εκλογές και η πολιτική αλλαγή».