Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει αναφορικά με τις παραπομπές του Δ. Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη. Διαψεύστηκε σήμερα κατηγορηματκά από τα στοιχεία του βουλεύματος, η χθεσινή διαρροή ότι η παραπομπή τους στο Ειδικό Δικαστήριο σχετίζεται με τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis. Μεθοδευμένα ψεύδη καταγγέλει ακόμα και η Μάνδρου!

 

Το γεγονός της διαρροής αλλά και τα θέματα για τα οποία παραπέμπονται κινητοποίησαν την αξιωματική αντιπολίτευση: «Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, σε δήλωσή του.

Σοκαρισμένη ακόμα και η Μάνδρου, μιλάει για οργανωμένη άνωθεν παραπληροφόρηση, με εμπλοκή ανώτατων δικαστικών!

Σοκαρισμένη με το θέμα της διαρροής δήλωσε η δημοσιογράφος της Καθημερινής και του ΣΚΑΙ Ιωάννα Μάνδρου, που θεωρείται πρύτανης του δικαστικού ρεπορτάζ. Η ίδια σημείωσε ότι η πληροφόρηση που υπήρξε χθες από ανώτατες δικαστικές πηγές ήταν ψευδής.

Εξήγησε ότι είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στα 38 χρόνια επαγγελματικής της καριέρας. «Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένη», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να ξέρει τα κίνητρα. «Απόλυτα, από ανώτατες δικαστικές πηγές», είπε. «Εχω πραγματικά πάθει σοκ, δεν μου έχει ξανατύχει ποτέ, αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να φύγω από αυτό το επάγγελμα, να παραιτηθώ». «Είναι κάτι που δεν μπορώ να θεωρήσω λάθος ή αφελές».

Μετά από τις εξελίξεις ο Ν. Ηλιόπουλος επανήλθε κατηγορώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «με δήλωσή του επιχείρησε συνειδητά να παραπληροφορήσει του πολίτες, προκειμένου να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάταγο στη Δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο Γ. Οικονόμου κάνει λόγο για «πανικό» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας το γεγονός της παραπομπής του Δημ. Παπαγγελόπουλου, υπουργού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραπομπή

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου παραπέμφθηκαν με αμετάκλητο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Ωστόσο, τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται δεν σχετίζονται τις κατηγορίες κατά των δέκα πολιτικών προσώπων, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει από δικαστικές πηγές αργά χθες το βράδυ.

Μετά τη δημοσίευση του βουλεύματος, από την ανάγνωση αυτού, προκύπτει ότι η παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου ως ηθικού αυτουργού σε κατάχρηση εξουσίας (σε βαθμό κακουργήματος), με φερόμενη ως αυτουργό την Ελένη Τουλουπάκη, αφορά στη μη αμελλητί, κατά το Σύνταγμα, αποστολή στη Βουλή μήνυσης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την οποία κατήγγειλαν τον πρώην υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Ανδρέα Ξανθό σχετικά με μη τιμολόγηση φαρμάκου.

Η παράβαση καθήκοντος για την οποία θα δικαστεί ο κ. Παπαγγελόπουλος (σε βαθμό πλημμελήματος) αφορά τις καταγγελίες τριών εισαγγελέων, Παναγιώτη Αθανασίου, Ελένης Ράικου και Γεωργίας Τσατάνη, για παρεμβάσεις στο έργο τους κατά τον χειρισμό σημαντικών υποθέσεων.

Στο σημείο αυτό βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Ράικου, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, είχε καταγγείλει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε προσπαθήσει να τη χειραγωγήσει αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis.

Η κ. Τουλουπάκη παραπέμφθηκε με οριακή πλειοψηφία 3-2 να δικαστεί για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στη δικογραφία Ξανθού - Κουρουμπλή.

Ηλιόπουλος: Κατέρρευσε η απόπειρα συγκάλυψης και η δήθεν σκευωρία

«Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, σε δήλωσή του.

Αναλυτικά:

«Η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου αποτελεί κόλαφο στη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εργαλειοποιήσει τη δικαιοσύνη και να μετατρέψει το σκάνδαλο Novartis σε δήθεν σκευωρία.

Κανείς δε παραπέμπεται για χειρισμούς του στην υπόθεση Novartis, ενώ δε παραπέμπονται καν οι δημοσιογράφοι, την ενοχή των οποίων για δήθεν συμμετοχή τους σε σκευωρία, είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος. Το σκάνδαλο Novartis είναι πλέον και με τη βούλα της δικαιοσύνης υπαρκτό. Η απόπειρα συγκάλυψής του κατέρρευσε παταγωδώς.

Η μέρα που η χώρα θα απαλλαγεί από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι μια καλή μέρα για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Γιατί θα ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την απονομή δικαιοσύνης και στο σκάνδαλο Novartis που τόσο ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον».

Παραίτηση του Γιάννη Οικονόμου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Οι καταγγελίες της δημοσιογράφου Ιωάννας Μάνδρου για οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησης των δικαστικών συντακτών σχετικά την παραπομπή Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη είναι κόλαφος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημειώνει, «ενώ σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, η παραπομπή έγινε για δευτερεύοντες λόγους, άσχετους με την υπόθεση Novartis, από χθες το βράδυ έγινε μια συστηματική προσπάθεια να παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ το αντίθετο. Προφανώς, για να μην μάθουν ποτέ οι πολίτες ότι στην ουσία κατέρρευσε με πάταγο η προσπάθεια να βαφτιστεί το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία.

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου παρακρατική λειτουργία. Ονόματα εμπλεκόμενων εξαφανίζονται δια μαγείας από έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις διαστρεβλώνονται από δικαστικές πηγές, δημοσιογράφοι καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο παραπληροφόρησής τους.

Τα όργανα άσκησης του πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, οφείλουν να ζητήσουν άμεσα έλεγχο, προκειμένου να αποκαλυφθούν εκείνοι που συνειδητά ήθελαν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

Ο δε κ. Οικονόμου με τη δήλωσή του επιχείρησε συνειδητά να παραπληροφορήσει του πολίτες, προκειμένου να συντηρήσει ζωντανό τον ισχυρισμό περί δήθεν σκευωρίας, ενώ είχε ήδη καταπέσει με πάταγο στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για αρχή να ξεκινήσει με την απομάκρυνση σήμερα κιόλας του εθνικού ψεύτη Οικονόμου. Και στη συνέχεια να πάρουν σειρά και οι υπόλοιποι», καταλήγει.

Οικονόμου: Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από την αρχική εντύπωση

Για κινήσεις πανικού από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο με ανακοίνωση - απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οπως αναφέρει ο Γ. Οικονόμου: «Είναι απόλυτα αναμενόμενος ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα πράγματα τελικά είναι πολύ χειρότερα από την όποια αρχική εντύπωση. Ο στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα -ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητα τα θέματα διαφθοράς- παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για ωμές και ανοίκειες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε σειρά υποθέσεων, μέρος των οποίων αποτελεί και η υπόθεση Novartis. Για τα υπόλοιπα θα περιμένουμε τη δίκη στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου.

ΥΓ: Άραγε, ο κ. Τσίπρας στηρίζει τον κ. Παπαγγελόπουλο με την ίδια θέρμη που στηρίζει τον επίσης παραπεμφθέντα σε Ειδικό Δικαστήριο κ. Ν. Παππά, ομοίως στενότατο και παλαιότατο συνεργάτη του;».

Παπαγγελόπουλος: Παρακράτος...

Με αφορμή τα παραπάνω ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρεται σε «παρακράτος» και «φαύλους και διεφθαρμένους», ενώ ο Βασίλης Χειρδάρης, συνήγορος της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «τελικά για το σκάνδαλο "Novartis" δεν παραπέμπεται κανένας!».

Ειδικότερα, η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής:

«H Δικαιοσύνη οριστικά και αμετάκλητα έκρινε ότι το σκάνδαλο NOVARTIS είναι υπαρκτό και οι εισαγγελείς που το ερεύνησαν έπραξαν το καθήκον τους. Η προσπάθεια των πολιτικών απατεώνων να ξεπλύνουν τις θηριώδεις μίζες Ελλήνων πολιτικών από τη Novartis κατέρρευσε ολοσχερώς. Το έχω υποσχεθεί και το επαναλαμβάνω. Μέχρι το τέλος της ζωής μου θα μάχομαι το παρακράτος, τους φαύλους και διεφθαρμένους που θέλουν ανενόχλητοι να συνεχίσουν τη λεηλασία της πατρίδος μας».

Η δήλωση του κ. Χειρδάρη έχει ως εξής:

«Οι κατηγορίες κατά της εισαγγελέως κ. Τουλουπάκη κυριολεκτικά κατέρρευσαν από το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου. Το ασυνήθιστα επιβαρυμένο κατηγορητήριο σε βάρος της για πολλά αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι δήθεν εξέθεσε επιφανή αθώα δημόσια πρόσωπα σε δίωξη κ.λπ. συρρικνώθηκε εντυπωσιακά με μία άδικη και αβάσιμη παραπομπή (κατά πλειοψηφία) για κατάχρηση εξουσίας που συνίσταται στην μη άμεση διαβίβαση υποβληθείσας μηνυτήριας αναφοράς στη Βουλή εναντίον δύο μελών του τότε υπουργικού συμβουλίου! Κατηγορία που δεν ευσταθεί, έχει σωρεία νομικών και αποδεικτικών προβλημάτων και καθιστά την αθώωση προφανή.

Το πολύ ενδιαφέρον όμως στο εκδοθέν εσπευσμένα Βούλευμα είναι ότι:

α) απαλλάσσει την εντολέα μου όλων των σοβαρών κατηγοριών επί της ουσίας και χωρίς νομικές ακροβασίες, που σημαίνει ότι υπήρξαν άδικες και αβάσιμες σε βάρος της σοβαρές κατηγορίες,

β) βγάζει από το "κάδρο" της παραπομπής στο ακροατήριο το σκάνδαλο "Novartis", θεωρώντας όλες τις εισαγγελικές ενέργειες για την έρευνά του απολύτως νόμιμες,

γ) δεν δικαιώνει, με σαφή αναφορά, τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων σε βάρος της,

δ) θεωρεί ως απόλυτα νόμιμες τις επιλογές των προστατευόμενων μαρτύρων και τις εισαγγελικές ενέργειες στη διαχείριση των καταθέσεων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ούτε πιέστηκαν ούτε χειραγωγήθηκαν.

Τελικά για το σκάνδαλο "Novartis" δεν παραπέμπεται κανένας! Κατηγορήθηκε και κυνηγήθηκε αυτή που προσπάθησε να το ελέγξει! Και τελικά παραπέμπεται άδικα για τις στάκτες του…».

Τουλουπάκη: Πρώτη πανηγυρική δικαίωση

«Η χθεσινή με οριακή πλειοψηφία παραπομπή μου ως Εισαγγελέως Διαφθοράς στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ως τιμωρία μου για το "αδίκημα" της τήρησης του όρκου μου και του καθήκοντός μου, πρέπει να αφυπνίσει όλους μας για το βαθύ τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένοι Θεσμοί της. Η άνω οριακή πλειοψηφία είναι η «απάντηση» της Δικαιοσύνης, αλλά και των πολιτικών αξιωματούχων, οι οποίοι ολοφάνερα κρύπτονται πίσω από αυτήν την πολιτική δίωξή μου, στην τόλμη μου να ελέγξω σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα και να αγγίξω μεγάλα και αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα.

Σίγουρα είναι μια πρώτη πανηγυρική δικαίωση ότι με ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου της χώρας, το αφήγημα της δήθεν «σκευωρίας» Novartis κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος και ανέδειξε το μεθοδευμένο των διώξεων μου και του ανελέητου διασυρμού του προσώπου μου.

Ωστόσο, ο Πόλεμος για την αλήθεια δεν έχει τελειώσει• αντιθέτως τώρα ξεκινάει η πιο κρίσιμη μάχη του, αυτή η Μάχη που θα απογυμνώσει το «Σύστημα» και θα δείξει πόσο λίγο και αδύναμο είναι μπροστά στην αλήθεια του Θεού. Η πίστη μου είναι ακλόνητη. Η πλήρης δικαίωση θα έρθει. Και οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι θα λάβουν τη θέση που τους αναλογεί».

Δήλωση συνηγόρων Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

Με του βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του αρ 86 του Συντάγματος ο εντολέας μας απαλλάχθηκε αμετάκλητα για το αδίκημα της Ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με τις έρευνες των εισαγγελέων για το σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα τα μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα κατέληξαν ότι οι ενέργειες των εισαγγελέων ήταν νόμιμες και επιβεβλημένες. Ομόφωνα αμετακλήτως απαλλακτική είναι η κρίση του Συμβουλίου για τα κακουργήματα της απόπειρας εκβίασης σε βάρος Μιωνί και δωροληψίας πολιτικού προσώπου.

Ομοίως αμετάκλητα απαλλακτική είναι η κρίση για δήθεν παρεμβάσεις του εντολέως μας στην διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis. Ως προς το παραπεμπτικό σκέλος που αφορά στη πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος και στην με πλειοψηφία 3- 2 απόφαση για παραπομπή της κ Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας δια παραλείψεως τελούμενο, που αφορά αποκλειστικά στη μη έγκαιρη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή για τον πρώην υπουργό υγείας κ Κουρουπλή, με ηθικό αυτουργό τον εντολέα μας, δηλώνουμε βέβαιοι για την πρόδηλη νομική και ουσιαστική αβασιμότητα αυτής της κατηγορίας και θα φανεί με πανηγυρικό τρόπο στο ακροατήριο του Ειδικού δικαστηρίου».