Μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το περιστατικό της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, επιρρίπτει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Όπως αναφέρει, «και σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση ακολούθησε την πάγια τακτική του εφησυχασμού, την οποία ακολουθεί στα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων», αλλά στη συνέχεια, από το «"οι Έλληνες στρατιωτικοί θα επιστρέψουν μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες" φτάσαμε στο "δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν" και την εναπόθεση των ελπίδων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «η υπόθεση με τους Έλληνες στρατιωτικούς είναι πλέον μέρος του κάδρου της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία θα κλιμακωθεί παραπέρα» αφού, όπως επισημαίνει, «στην περιοχή μας η μοιρασιά ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Κίνα, είναι σε εξέλιξη, με την Ελλάδα και την Τουρκία να διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο και μεγαλύτερο μερίδιο για λογαριασμό των μονοπωλίων τους».

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ λέει πως «το πραγματικό πρόβλημα είναι τα επικίνδυνα σχέδια στα Βαλκάνια, τα οποία η κυβέρνηση προωθεί και με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Ιούλη» και εξηγεί πως «λέμε όχι στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με τους αλυτρωτισμούς τώρα».

Χαρακτηρίζει «επικοινωνιακά σόου και αποπροσανατολισμό από τα κρίσιμα προβλήματα» την τακτική της κυβέρνησης στην υπόθεση της Novartis, κάτι που έκανε και η ΝΔ, όπως λέει, με την αντίστοιχη δική της πρόταση.

Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος

Τέλος, δηλώνει ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» για την χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο, ενώ θεωρεί ότι «παραμένουν τα μνημόνια διαρκείας, η επιτροπεία της ΕΕ, ακόμα και ένα "νέο πρόγραμμα" αυτή τη φορά δια χειρός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».