Αερόπλοιο σταθερής πρόσδεσης της Frontex, το οποίο χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες, τέθηκε χθες επίσημα σε λειτουργία πάνω από το βόρειο τμήμα της Σάμου, όπως ανακοινώνει με δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως επισημαίνει στη δήλωσή του ο κ. Κουμουτσάκος, πρόκειται για την εφαρμογή, σε συνεργασία με τη Frontex, πιλοτικού προγράμματος «για την πληρέστερη εικόνα και παρατήρηση του θαλάσσιου πεδίου σε κρίσιμα για τις μεταναστευτικές ροές γεωγραφικά σημεία, όπως είναι η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σάμου». «Σκοπός είναι», συνεχίζει η ανακοίνωση, «να μεταφέρει εικόνα του θαλάσσιου πεδίου στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, για τον καλύτερο έλεγχο και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων της χώρας».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, το αερόπλοιο έχει σύγχρονους αισθητήρες, που δίνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, στις ελληνικές αρχές, της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινάει από τη Σάμο και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα έχει, θα αποφασιστεί το αν θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός, καταλήγει στη δήλωσή του ότι «πραγματοποιείται έτσι, μετά από περίπου τρία χρόνια διαβουλεύσεων, ένα πρόγραμμα που συνεισφέρει στις προσπάθειες της χώρας μας στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πρόκλησης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος».