Την πρόθεσή του να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στην Ε.Ε. υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ιστότοπο "Politico". Παράλληλα, χαρακτηρίζει ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Τουρκία, αλλά και το Μεταναστευτικό.

Για το τελευταίο ειδικότερα δηλώνει χαρακτηριστικά, «φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα», ζητώντας μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ε.Ε

«Θέλω να συστήσω την Ελλάδα ως μία χώρα που αφήνει πίσω της την κρίση, που συμμετέχει ενεργά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία κοιτά προς τα εμπρός. Mία χώρα που θα αναπτύσσεται -όπως πιστεύουμε- με ρυθμούς πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα που προσελκύει επενδύσεις», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του που δόθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Στο πρόσφατο παρελθόν, οποτεδήποτε η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων «συνήθως δεν ήταν για καλό», σημειώνει ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Η ελπίδα είναι πως έχουμε αφήσει αυτές τις ημέρες πίσω μας. Πιστεύω πως είναι σημαντικό για την Ευρώπη, συνολικά, να αναγνωρίσει πως ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα κατάφερε να νικήσει τον λαϊκισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζει πως «καταφέραμε να θέσουμε εκτός Βουλής τη Χρυσή Αυγή, επομένως δεν υπάρχει εξτρεμιστικό δεξιό, νεοφασιστικό κόμμα που εκπροσωπείται στο Ελληνικό κοινοβούλιο», εκφράζοντας την πίστη «πως αυτό είναι μία αχτίδα ελπίδας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρώπης».

Σε ερώτηση για τις προτάσεις που προτίθετο να καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής, μολονότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει μέρος, ο πρωθυπουργός απαντά ότι προτίθεται να κάνει προτάσεις και για θέματα που θεωρεί πολύ σημαντικά για την ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλά βρίσκονται πέρα από το φυσικό ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. «Προφανώς πρέπει να είμαστε δραστήριοι», αναφέρει εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσηλωθεί σε μία νέα πράσινη συμφωνία, τονίζοντας πως «αυτά είναι ζητήματα που αφορούν σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα και πρόθεσή μας είναι να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο».

Τρία ζητήματα στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία, και Μεταναστευτικό είναι ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα, αφού συνδέονται με τη γειτονιά της. «Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών εκ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ανησυχεί ο αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τους τελευταίους μήνες. Μας ανησυχεί πολύ αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Ήμασταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που καταδίκασαν τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Επομένως, στην περιοχή μας επικρατεί μεγάλη αναταραχή, η οποία επίσης συνδυάζεται με την πρόοδο -ή τη μη πρόοδο- που θα γίνει αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τους βόρειους γείτονες μας. Υπάρχουν πολλά θέματα όπου η Ελλάδα μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στις συζητήσεις», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα στη συνέντευξή του στο Politico καλεί τους ηγέτες της ΕΕ «να πάρουν καθαρή θέση και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταδικάσει ομόφωνα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει «να επαναβεβαιώσει την ανακοίνωση που έκανε στο επίπεδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για ένα πλαίσιο στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αυτών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου». Ο πρωθυπουργός δηλώνει την πεποίθησή του και για τα δύο. «Πιστεύω πως γενικά υπάρχει ομοφωνία στις τάξεις των κρατών-μελών ότι αυτές οι δύο αποφάσεις είναι αναγκαίο να ληφθούν», αναφέρει συγκεκριμένα, ενώ υπογραμμίζει πως «είναι απαράδεκτο η Τουρκία να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό και να ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να λάβει μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια». Και προσθέτει επ΄ αυτού: «Έχουμε δώσει στην Τουρκία πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι μπορεί να συζητηθεί μία ρύθμιση για την υποστήριξη ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί σε ένα πλαίσιο όπου η Τουρκία απειλεί ότι θα ανοίξει τα σύνορα της και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με μετανάστες και πρόσφυγες».

Ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει, μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξής του, ότι θα επιχειρηματολογούσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα "πυροσβεστικό σχέδιο" ή Σχέδιο Β, ώστε να διασφαλίσει ότι αυτό που σήμερα είναι έκτακτη ανάγκη δεν θα μετατραπεί σε γενικευμένη κρίση».

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα για επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων για άσυλο και επιστροφών στην Τουρκία.

«Φτάνουμε στα όρια μας όσον αφορά το τι μπορούμε να κάνουμε για τη διαχείριση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα» τονίζει και συμπληρώνει: «βρισκόμαστε ενώπιον αυξημένων αριθμών προσφύγων και μεταναστών που εξαντλούν τις αντοχές της χώρας μου. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτό το μέτωπο χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ερωτηθείς για τη διαμάχη σχετικά με το αν πρέπει να ανοίξουν οι συζητήσεις για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός απαντά: «Ανέκαθεν λέγαμε ότι θέλουμε να προσδέσουμε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πλήρη επίγνωση του ότι πρέπει να συντελεστεί μεγαλύτερη πρόοδος και στις δύο χώρες αλλά επί της αρχής υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Ειδικότερα τονίζει ότι «πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι η Βόρεια Μακεδονία συμμορφώνεται με τους όρους της Συμφωνίας (με την Αθήνα)», ενώ για την Αλβανία ζήτησε καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. «Νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε μήνυμα σε αυτές τις χώρες ότι, εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις, μπορούν να προσβλέπουν ότι κάποια στιγμή μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογραμμίζει.

Ο Κων. Μητσοτάκης, αφοσιωμένος Ευρωπαίος, που βίωσε τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Τέλος, ο πρωθυπουργός απαντώντας για τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναφέρει: «Ο πατέρας μου υπέγραψε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, συνεπώς ήταν ένας από εκείνους που υπέγραψαν μια Συνθήκη που άνοιξε τον δρόμο για την Ευρώπη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος που βίωσε τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και έβλεπε αυτό που η γενιά μας τείνει να χάνει σε όλη αυτή τη συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, συνιστά ένα εξαιρετικό επίτευγμα που ανέσυρε, από τις στάχτες δύο πολύ καταστροφικών πολέμων, μία ήπειρο που αποκαλούνταν σκοτεινή. Το επίπεδο ευημερίας και διακρατικής συνεργασίας που απολαμβάνουμε σήμερα στην Ευρώπη είναι κάτι που, αν δούμε την μεγάλη εικόνα, πρέπει να εκτιμούμε πάρα πολύ».